Fyrtårnet og Bivognen (ofte forkortet Fy og Bi) var artistnavnene på det danske filmkomikerpar Harald Madsen (1890-1949, “Bivognen”) og Carl Schenstrøm (1881-1942, “Fyrtårnet”).

Fra debutfilmen Film, Flirt og Forlovelse i 1921 optrådte de frem til 1940 sammen i over 50 filmlystspil, først og fremmest stumfilm. Af disse blev 13 lavet uden for Danmark, det vil sige i SverigeTysklandØstrig og England. Deres storhedstid var i 1920’erne, da parret var dansk films store eksportartikel og verdens første internationalt berømte filmkomikerpar.

Fyrtårnet og Bivognen blev kaldt “Fyrtornet och Släpvagnen” i Sverige, “Telegrafstolpen og Tilhenger’n” i Norge, “Majakka ja Perävaunu” i Finland, “Doublepatte et Patachon” i Frankrig, “Watt en Halfwatt” i Nederland, “Zoro és Huru” i Ungarn, “Long & Short” i England og “Ole & Axel” i USA, hvor i øvrigt kun et fåtal af filmene blev vist. I andre lande var de bedst kendt under deres tyske navn “Pat und Patachon”.

 

Fyrtårnet og Bivognen, Fy og Bi, dansk filmkomikerpar, bestående af Carl Schenstrøm (1881-1942), Fyrtårnet, og Harald Madsen (1890-1949), Bivognen. I 1919 instruerede Lau Lauritzen for selskabet Nordisk Film sin første film med Schenstrøm som den ene halvdel af et komikerpar, men først med fundet af den trinde cirkusartist Harald Madsen var parret Fyrtårnet og Bivognen skabt. Schenstrøm fremstod som en vagabond med hængeskæg og bred opstoppernæse. Han var godmodig og havde et faderligt forhold til den ofte frække Bivogn. Modsat Fyrtårnet spillede Bivognen med umaskeret ansigt.

Deres første film, produceret af Palladium, var Film, Flirt og Forlovelse (1921), der indeholdt alle de typiske træk for en Fy og Bi-film: De to spillede vagabonder, som omgivet af en serie yndige unge piger, de såkaldte Laugirls, hjælper et ungt par med at få hinanden. Filmene var oftest optaget i smuk skandinavisk natur.

Frem til 1925 producerede Palladium udelukkende Fy og Bi-film, tre til fire om året, og Fyrtårnet og Bivognen blev, under skiftende navne fra land til land, populære langt ud over Danmarks grænser.

I 1925 filmatiserede Lau Lauritzen i Spanien Cervantes’ Don Quixote med Fy og Bi i hovedrollerne. Fy og Bis ydre passede til figurerne Don Quixote og Sancho Panza, men det kneb med at udtrykke romanens tragik, og desuden savnede publikum deres sædvanlige vagabondfigurer. Så efter udflugten til Spanien vendte Lauritzen tilbage til de typiske Fy og Bi-film. Nu lod han også andre instruktører som fx Urban Gad instruere dem, og også svenske, engelske og østrigske film blev optaget med de to komikere.

Fyrtaarnet og Bivognen (Carl Schenstrøm og Harald Madsen), også kendt som Fy og Bi, var blandt Danmarks mest populære filmstjerner i hele stumfilmperioden, og de blev også kendt ud over landets grænser. Deres karakteristiske silhuetter er her afbildet på plakaten til filmkomedien Krudt med Knald fra 1931.

© Venligst udlånt af DFI/Billed- og Plakatarkivet

Fyrtaarnet og Bivognen (Carl Schenstrøm og Harald Madsen), også kendt som Fy og Bi, var blandt Danmarks mest populære filmstjerner i hele stumfilmperioden, og de blev også kendt ud over landets grænse Læs mere

Overgangen til talefilmen blev svær for komikerparret, og deres første lydfilm kom først i 1932; en genindspilning af en af Lau Lauritzens største stumfilmsucceser, Han, Hun og Hamlet. Med denne film sluttede Lauritzens samarbejde med Fyrtaarnet og Bivognen, og derefter indspillede de to adskillige film i Tyskland, Sverige og Østrig. I 1940 instruerede Johan Jacobsen parrets sidste film: I de gode gamle Dage, men tiden var løbet fra Fy og Bis naive, provinsielle univers.

Carl Schenstrøms gravsted findes på Bispebjerg Kirkegård i København nær hovedindgangen. Harald Madsen var livet igennem plaget af tvangsforestillinger, som ofte hindrede ham i at udføre sit skuespillerarbejde.

Deres stumfilm vistes i eftersynkroniserede udgaver til langt ind i 1950’erne ved børneforestillinger om søndagen, dog ofte i forkortede udgaver af de oprindelige film. Disse har i vore dage overvejende filmhistorisk interesse.

I Tyskland, hvor de er kendt som Pat und Patachon, er der udgivet et Fy og Bi-boxset med syv DVDer med indtalte kommentarer af kabarettisten Hans Dieter Hüsch (1925-2005). Marguerite Engbergs biografi Fy og Bi udkom i 1980.