Vejen til en god integration

Foreningslivet i Hovedstadens Svømmeklub kan være en god vej til integration
Af Lars Sørensen, klubdirektør (
lars@hsk.dk)

I Hovedstadens Svømmeklub tror vi på, at foreningslivet er en stærk vej til integration. Som landets største idrætsforening ser vi det derfor som en del af vores sociale ansvar også at arbejde med svømning og bevægelse i vand for særlige målgrupper i fx udsatte boligområder. Vi søgte derfor i foråret om støtte hos Københavns Kommunes udviklingspulje til at starte fire integrations- og udviklingsprojekter op. Vi fik, fordelt over tre år, tildelt næsten en million kroner til de fire projekter og har nu ansat en projektkoordinator, Jonas Enevoldsen.
Alle fire projekter startede op 1. september. Og siden projektets start er også Danmarks Idrætsforbund blevet tilknyttet projektet.


Sådan kan synkronsvømning se ud.

Svømning i Tingbjerg
To af projekterne foregår i Tingbjerg og udføres i et samarbejde med Tingbjerg Skole og Områdesekretariatet for Tingbjerg. Tingbjerg Skole er en heldagsskole, og vi har i eftermiddagstimerne to gange om ugen fået mulighed for at etablere et særligt målrettet tilbud. Vi kalder holdene Tingbjerg Boys og Tingbjerg Girls. Begge tilbud har til formål at lære børnene at svømme, men med særlige temaer. For pigerne er det fx vandgymnastik og synkronsvømning. For drengene er det fx udspring og vandpolo.
Vi er her en måned efter projektets start glade for at se, at vi i dette projekt allerede har fået indmeldt lidt over 60 piger og drenge fra Tingbjerg i klubben.

Integration og uddannelse af trænerne
Udover deltagerne på holdene ønsker vi også at tilknytte lokale unge fra Tingbjerg som hjælpetrænere og trænere i projekterne. En nylig undersøgelse har blandt andet vist, at unge med fritidsarbejde har langt højere chance for at gennemføre en ungdomsuddannelse. Derudover gør det projekterne langtidsholdbare, når vi får inddraget lokale unge i undervisningen.
Vi har stort fokus på at give alle vores unge trænere en uddannelse, afholde møder med trænerne og give dem sparring og coaching på bassinkanten. Derfor tror vi på, at et trænerjob, i en forening som Hovedstadens Svømmeklub, kan være med til at give alle unge mennesker en god start på et kommende voksenliv med mere uddannelse og arbejde.

Flere integrationsprojekter i foreningen
Hovedstadens Svømmeklub har udover de to projekter i Tingbjerg fire andre projekter, der arbejder på at give målrettede tilbud til særlige samfundsgrupper. Tilbud der blandt andet finder sted på Frederiksberg i Damsøbadet, i Hillerødgade Svømmehal og i Hyltebjerg Skolesvømmehal i Vanløse.

Vil du vide mere?
Så kan du tjekke vores tilmeldingsside: http://www.hsk.klub-modul.dk/cms/TeamOverview.aspx.

Eller kontakte projektkoordinator Jonas Enevoldsen på jonas@hsk.dk.