Juleåbent på Sporvejsmuseet

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Julepyntede sporvogne er igen i trafik på Sporvejsmuseet i weekenden 14.-15. december.

Julesporvognene kører snart igen på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm. Dermed fortsætter museet en efterhånden mangeårig tradition med at åbne en weekend i julemåneden for kørsel med julesporvogne, salg af friskskovede juletræer fra skovene ved Skjoldenæsholm, underholdning, besøg af Julemanden og julecafé. I år holder Sporvejsmuseet juleåbent i weekenden 14.-15. december, begge dage kl. 10-16.

 Blandt traditionerne i Sporvejsmuseets jule-weekend er et gensyn med sporvognslinje Nul eller ”Nullerten”. Denne helt særlige sporvognslinje var for mange år siden en del af mange menneskers hverdag, selv om ingen havde kørt med den eller set den i virkeligheden. Den var nemlig en dagblads-tegneserie skabt af tegneren Helge Hall. Men i 1953 blev ”Nullerten” til en rigtig sporvogn, som kørte en enkelt decemberdag til fordel for ”Juleløses Jul”. Ideen kom fra den kendte skuespiller Ib Schønberg, som selv optrådte som konduktør, mens frivilligt personale fra Københavns Sporveje kørte sporvognen. ”Nullerten” genopstod en enkelt dag i december til og med 1956, stadig med frivilligt personale fra sporvejene og kendte skuespillere og entertainere som konduktører.

 

I forbindelse med de to åbningsdage arrangeres togrejse med gammelt jernbanemateriel fremført af et S-damplokomotiv fra Københavns Hovedbanegård, begge dage med afgang kl. 10.00, afgang fra Roskilde kl. 10.34 og returkørsel fra Sporvejsmuseet kl. 14.15. De ni kilometer mellem Hvalsø og Sporvejsmuseet køres af veteranbusser fra Sporvejsmuseet. Kørslen med veterantog sker i samarbejde med DSB Museumstog. Der kan bestilles kombineret billet til veterantog og museumsbusser samt entré til Sporvejsmuseet ved henvendelse til www.museumstog.dk eller tlf. 32 55 03 11. Er der billetter til overs, kan disse også købes ved toget inden afgang.

 

De købte juletræer transporteres fra skoven på godsvogne, trukket af sporvogne, og skal træerne med veterantoget til Roskilde og København, venter yderligere transport i lastbil og godsvogn. Dermed er veterantoget, hvad jernbanefolkene kalder et ”blandet” tog.

 

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted. Der kan læses mere på www.sporvejsmuseet.dk Bortset fra weekenden 14.-15. december er Sporvejsmuseet vinterlukket indtil 20. april 2014, hvor der tages hul på en ny sæson.