Brønshøj Boldklub på Efterslægten

Det kan godt være, at ”hvepsene” tabte forårets første kamp på udebane, som dog blev kraftigt revancheret i lørdags, men på næsten-hjemmebane på HF-Centret Efterslægten oplevede bl.a. Thomas Ibsen, sportschef og divisionsspilleren Jeffrey Ofori en win-win situation, idet folk fra Brønshøjs 2. divisionstrup de seneste uger har herset med Efterslægtens kursister.

Det har været meget spændende, blandt andet fordi, vi får hørt nogle mere professionelle meninger om det, vi laver, og får masser af råd og vejledning. Det giver rigtig godt, og det banker noget mere seriøsitet ind i undervisningen. Anna Louise Kaas går i 2. C, Efterslægtens Idrætsklasse og har været meget glad for fodboldforløbet i samarbejde med Brønshøj Boldklub.

Sportsklassen arbejder selvfølgelig med meget andet end fodbold, men i marts har der altså været fokus på fodbolden, og kursisterne har sammen med folkene fra Brønshøj fået en forsmag på det seriøse fodboldliv. Anna Louise fortæller videre: – Jeg har spillet fodbold i 14 år og er for en måned siden skiftet til FB fra Brøndby, hvor jeg tidligere var 3F liga spiller, og selvfølgelig er der niveauforskelle, men folk har været rigtig gode til at spille hinanden sådan, at alle ligesom er med i spillet – også selv om de måske ikke lige rammer målet. Og så har vi kunnet øve os på den måde, eksamen kommer til at foregå. På den måde har vi fået trænet både opvarmning, teknik og taktik.  Så jeg tror godt, jeg turde gå til eksamen i fodbold i morgen.

Tilbage til Efterslægten

For Jeffrey Ofori, fast mand i Brønshøjs forsvar, har det været en ganske speciel oplevelse at træne kursisterne på Efterslægten. Jeffrey fortæller har selv tidligere gået på Efterslægtens ”Politipakke”, og det har været en spændende oplevelse at komme tilbage til skolen, nu som en slags træner for Idrætsklassen.

– Det er sjovt! Sidst jeg var her, var jeg kursist, da skulle jeg høre efter en lærer, nu er det mig, der skal forklare folk, hvad de skal lave. Og de har taget rigtig fint imod mig, nok som de ville tage imod enhver anden lærer.

– I starten var det lidt svært. Man forklarer nogle øvelser, som virker nemme for mig, men nok er lidt svære for dem at forstå. Så skal man bruge lidt mere tid på at forklare øvelser, som vi spillere er vant til fra træningsbanen og måske også gøre dem lidt mere simple. Det er tydeligt, at nogle af kursisterne her godt kan spille fodbold, men der er også nogen, hvor det er tydeligt, at de ikke interesserer sig for fodbold.

– Alt i alt har det været fint at være her, en god oplevelse. Det er en flot hal, faciliteterne er flotte, så det har været et rigtig godt samarbejde, slutter Jeffrey.

En win-win situation

Også Idrætsklassens lærer, Kasper Johansen, har været godt tilfreds med samarbejdet. – Vi kan få vist, hvem vi samarbejder med, og kan vise kursisterne vores lokale fodboldklub. Her i Idrætsklassen er der mange af drengene og pigerne, der spiller fodbold i forvejen, og de har taget det meget seriøst, fordi det er deres egen sport. Det er lidt ligesom, når vi tager ud af huset med kursisterne – det er godt at møde noget eller nogen uden for det almindelige klasselokale. Og så har det endda vært så heldigt, at Jeffrey kender nogle af vores kursister i forvejen, så på den måde bliver kursisternes fritid flettet sammen med undervisningen. Desuden har Thomas Ibsen selv gået på HF, så han kender også selv til det.

Kasper er enig med kursisterne i, at klassens gæstetrænere har været rigtig gode til at vurdere kvaliteten af de øvelser, kursisterne laver som forberedelse til deres eksamen. – Og så kommer de med nye øvelser, påpeger Kasper Johansen, så selv om jeg har spillet fodbold selv i hele mit liv, bliver jeg også inspireret, ligesom kursisterne. Jeg tror, det betyder meget, at vi får blandet noget, som de har en seriøs tilgang til i deres fritid, med det, de skal lave her på HF.

For læreren har det været en fornøjelse at vise skolens fine faciliteter lidt frem. – Thomas vidste ikke engang, at hallen lå her. Så vi får vist frem, hvad vi har her, og Brønshøjfolkene er jo i kontakt med mange unge i lokalområdet, så måske kan de fortælle den gode historie om vores flotte idrætsfaciliteter videre til nogle potentielle kursister. Så det er da en win-win situation.

Når bare man rykker sig

Et oplagt spørgsmål til sportschef Thomas Ibsen kunne være, om han har fundet nye talenter til Brønshøjs førsteholdstrup under sit besøg? – Det, tror jeg, kommer til at knibe lidt. Det er ikke her, vi finder dem, men det behøver det heller ikke at være. For mig er det vigtige, at folk gider at lytte, og at de gider at lære. De skal ikke nødvendigvis alle sammen være gode fodboldspillere, men kan man finde noget, hvor man rykker sig fra A til B, så er det sådan set ligegyldigt, hvad niveau man er på, bare man rykker sig.

– Det er en fin adspredelse fra vores hverdag, hvor alt er konkurrencepræget, fortsætter Thomas. – Vi er blevet taget rigtig godt imod her på Efterslægten, og folk har været positive og glade. Selvfølgelig kan man godt se, at nogle af kursisterne ikke er vant til at være i en gruppe og vant til en træning, hvor man skal samarbejde.

– Men vi synes helt klart, at sådan et samarbejde er en win-win situation. Jeg tror, at det er rigtig sundt for nogle af de unge spillere at komme ned at stå foran en gruppe og skulle være med til at tage et ansvar og lære fra sig. Man får for eksempel set, hvor irriterende det kan være, når man prøver at forklare noget, hvor meget irritation en enkelt ufokuseret person kan skade sådan en gruppe. Så det har været helt fint, også for Jeffrey, slutter Thomas Ibsen, som understreger, at han klart ser en fremtid i dette samarbejde, og også ser muligheder for at udvide det til noget mere.

Om win-win samarbejdet med Efterslægten så også giver sig udtryk i win-win på banen i 2. division, kan man jo kun håbe på.