Syv år med Natteravnene i Husum-Tingbjerg blev fejret med maner ..

Et smukt hold som lyser op, når skumringen sætter ind.

I 1998 slog en lidt underlig fugl sig ned i Danmark – en natteravn med en karakteristisk fredelig gul fjerdragt. Den kom fra fjeldene i Norge, hvor ornitologer med sans for socialt samvær første gang så den i 1990. Her i landet slog den sig først ned i Helsingør og Randers, men allerede året efter, 1999, kunne man nyde den smukke fugl i en række andre provinsbyer, nogle år efter i Brønshøj og endelig i 2010 i Husum og Tingbjerg. Med sit fredelige gemyt forstod den ikke bare at formere sig i et moderat tempo. Nej, det skete med fordoblingens herlige hasthed – fra de 2 reder i 1998 til 4, til 8 og så videre til 256 i dag.

Af Kaare Vissing

Med sine i dag 35 gule natteravne i Husum-Tingbjerg efter bare syv års ynglen synes fuglen at have haft særligt gode levevilkår her. Foreningens formand, Aihua Yan, vil nok sige, at det skyldes den givtige, grønne natur i Utterslev Mose og Husumvold. Men alle andre, der kender til sagen, vil vide, at den store fremgang i antallet skyldes hendes ukuelige gåpåmod og initiativrigdom.

Natteravnene i Danmark agerer ud fra fem gyldne regler, som kort fortalt går ud på, at de altid befærder sig i grupper på tre personer. Iført gule jakker eller trøjer gør de sig synlige og observerende i bybilledet, men de blander sig aldrig fysisk i uroligheder. Derimod giver de sig god tid til at tale med børn og unge.

Taler og tallerkner

Syvårsfødselsdagen blev fejret med manér om aftenen den 20. september i Selskabslokalet, Voldparken 1, i Husum. Den unge socialdemokrat Laura Rosenvinge bød de godt 60 fremmødte velkommen og gav derefter ordet videre til fire politikere, pudsigt nok lutter partifæller – hvilket dog blot viser, hvor engageret hovedstadens største parti er i sagen.

Fem socialdemokrater på stribe. Fra venstre ses Laura Rosenvinge, Frank Jensen, Jesper Christensen, Yildiz Akdogan og Aihua Yan.

Den første taler var Aihua Yan, som kort skitserede sin afdelings udvikling fra at være en satellit til Natteravnene Brønshøj i de første år til at være en selvstændig afdeling. Hun fortalte, at Tingbjerg og visse dele af Husum i nogle år havde udgjort ret så urolige bydele, men at Natteravnene havde bidraget bravt til at dæmpe gemytterne. Hun takkede en række sponsorer for solid økonomisk støtte samt Københavns Kommune, Lokaludvalget og ikke mindst Københavns Politi med flere for godt samarbejde.

Overborgmester og Æresnatteravn Frank Jensen indledte sin ti minutter lange tale med et hjerteligt tillykke, men måtte derefter i sandhedens tjeneste anvende mere mørke farver. Dette skete med en beskrivelse af, at det lige nu går den forkerte vej i København med henblik på kriminalitet – i form af skyderier og anden vold som en følge af bandeopgør og anden misvækst på stenbroen. Så meget desto vigtigere var det med initiativer, der trak den anden vej. Og han roste i den forbindelse både Natteravnene og det SSP-arbejde, som især Socialborgmester Jesper Christensen udfører – og som ikke mindst bidrager til trygheden i Husum og Tingbjerg.

I baggrunden fra venstre ses Yildiz Akdogan, Aihua Yan og Frank Jensen.

Yildiz Akdogan, MF’er med et særligt hjerte for de to bydele talte varmt for tryghed i nærområdet. Selv bor hun på Nørrebro, og sjovt er det ikke, når man hører et knald og ikke kan afgøre om det skyldes torden eller skyderi (netop morgenen efter hendes tale var der en voldsom skudveksling tæt på hendes bopæl, så politiet måtte afspærre et større område). I sin tale om tryghed fremhævede hun ikke bare Natteravnene, men også betydningen af gode forældre og naboer.

Den sidste taler var Socialborgmester Jesper Christensen, hvis pointe det var, at kommunen kunne skabe nogle rammer for et godt og trygt liv, men at dette først for alvor fungerede, når beboerne var med i bestræbelserne. Han fremhævede en række kommunale initiativer til glæde for det lokale liv, blandt andet Husum Boldklubs nye klubhus. Og da nu Overborgmesteren havde rost ham, var det meget naturligt at replicere ved at rose Frank Jensen for at have hjertet med i Husum – hvilket mangt og meget da også viser.

Med de mange gule natteravne og fire blå betjente var der nærmest dømt svenskerstemning under fødselsdagen.

De fem taleres politiske tilhørsforhold blev derefter behørigt understreget, da Overborgmesteren uddelte røde roser til hver af de fremmødte natteravne, så godt som alle smilende og grinende etniske kinesere – vel nok Aihua Yans bedste bidrag til bydelen! Bagefter var der holdfotografering udenfor, hvilket også skete under stor moro. Ud over de mange natteravne i gult var der flere fotografer og journalister samt fire unge politibetjente, som man virkelig undte et par positive arbejdstimer, når man tænker på, hvad de ellers har med at gøre.

Arrangementet sluttede med retter fra det kinesiske køkken. Disse kom såmænd fra Selskabslokalets nabo, Lai Lai Caféterie. Sjældent har tallerkner taget mod så velsmagende mad. Og netavisens udsendte medarbejder fik derfor kun tid til et kort interview af et par natteravne, der begge har virket som sådanne i fem år. Christina Westermann, som bor i Voldparken, blev nærmest natteravn, fordi hendes datter ofte kom sent hjem om aftenen fra fodboldtræning i Brøndby.

Et stærkt trekløver – Alam Noor, Aihua Yan og Christina Westermann.

Christina ville derfor yde sit bidrag til en mere tryg bydel, men siden er hendes formål blevet mere bredt og socialt. Alam Noor kom til Danmark fra Burma (Myanmar) for otte år siden og har nu i seks år boet i Tingbjerg sammen med sin familie. I taknemmelighed over for sit nye land ønsker han at bidrage til dettes tryghed – og så er et medlemskab af Natteravnene en fortrinlig måde at blive integreret på. Både Christina og Alam nyder turene som natteravne – ikke mindst når mindre børn stiller sjove og nysgerrige spørgsmål. I sit civile erhverv er han SOSU-assistent, men sin bedste oplevelse som social arbejder fik han helt sikkert, da han under en tur som natteravn faldt i snak med en ung arbejdsløs, som han derpå hjalp med at få job!