Foredrag i Rytterskolen: 1864 - Danmarks traume ?

Næste tirsdag aften den 18. november inviterer Rytterskolen til et spændende foredrag om Danmarks traumatiske nederlag i den anden slesvigske krig. Det sker i anledning af DR’s store TV-satsning af 1864.

                             Escalade_of_Dybbol_Fort_1864

Danmarks nederlag ved Dybbøl er nok Danmarks mest berømte, og et nederlag som fik langtrækkende konsekvenser for Danmark, dets selvopfattelse, og ikke mindst de dansksindede i Sønderjylland. Der frem til 1920 kom til at hører under Preussen, og senere Tyskland. Krigen var samtidigt den anden på bare 14 år om ”Det Slesvigske Spørgsmål”.

Motiverne for konflikten i den første slesvigske krig 1848-50, bliver således også i høj grad gentaget. Idet de grundlæggende problemer ikke blev løst. Men hvordan gik det til at Danmark igen mødte overmagten, nu i form af både Preussen og Østrig, hvorfor havde man ikke lært lektien? Hvorfor var man ikke militært forberedt? En række nøglepersoner var ellers rutinerede, f.eks. var både General de Meza, og Kong Christian d.9 med i begge krige, ligesom General Wrangel var det på tysk side.

Danmarks nederlag, og en ny ”løsning” på det slesvigske spørgsmål, styrkede for alvor Preussens leder Bismarck, og  dermed Tysklands samling. Derfor skal konflikten i høj grad også ses i denne sammenhæng.

Med ovenstående som baggrund inviterer kulturpartnerne Pilegården & Brønshøj Bibliotek lokalhistoriker Allan Nielsen, Folkeuniversitetet København m.fl. til at uddybe og berette om skæbneåret 1864.

                                                    

1864 blev året der på godt og ondt trak spor i tiden efter (1914) og frem til nutidens danske udenrigspolitik, nuværende krigsførsel og Danmarks selvforståelse som nation.

Alle er velkommen til en oplysende aften i godt selskab, men bemærk kun få billetter!

Pris 40 kr..