Hør protestsange og gamle blues- og New Orleans-klassikere i kulturhuset

Den lokale musikforening Music House Brønshøj skyder ny sæson i gang med to kraftfulde koncerter. Dyk ned i musikhistoriens store protestsange og oplev stemmen, som er dansk bluesmusiks bedste eksportvare.

Få danske bluesmusikere nyder så rosende omtale i pressen som danske Thorbjørn Risager. Ja, faktisk bliver den soulfulde bluessanger højest kritiseret for, at give for få koncerter på dansk jord. Risager er nemlig særdeles efterspurgt i udlandet, hvor han typisk giver mere end 60 af sine årlige godt 100 koncerter. Særligt de amerikanske anmeldere må ofte ty til navne som Delbert McClinton, David Clayton-Thomas og selveste Ray Charles, når Risagers vokal skal beskrives. Ikke sjældent sporer man tilmed en vis forbløffelse blandt anmelderne over, at man en tur helt over på denne side af Atlanten for at finde en så original og fornyende bluesmusik.

Denne aften har man mulighed for at opleve Thorbjørn Risager til en koncert under mere intime omstændigheder, nemlig i duo-format. Med sig har han sin faste makker Emil Balsgaard, der anses for at være landets fornemmeste repræsentant indenfor boogie-piano stilen. Sammen fortolker de gamle blues- og New Orleans-klassikere tilsat et udvalg af Risagers egne soul- og blueskompositioner.

Koncerten finder sted i Kulturhuset Pilegården på torsdag den 6. september kl. 20. Billetter koster 100 kr.

Protestsange der forandrede verden

“We Shall Overcome”, “Where Have All the Flowers Gone”, “Little Boxes”, “Turn! Turn! Turn!” og “If I Had a Hammer”. De fleste kender helt sikkert en hel del af de banebrydende sange med rødder i den amerikanske folkemusik, som Pete Seeger skrev eller indsamlede og tilsatte eget guitar- og banjoakkompagnement. Sange som inspirerede til store forandringer i samfundet.

Pete Seeger var en af de vigtigste amerikanske protestsangere. I gennem hele sin karriere, der strakte sig over mere end 70 år, sang han for de svage og de undertrykte. Han var en vigtig figur og et samlingspunkt fra kampen for arbejdernes vilkår i 40’erne over de sorte amerikaneres kamp for rettigheder og anti-krigs bevægelsen i 60’erne til Obamas indsættelse i 2009.

Torsdag den 13. september kl. 20 bliver Pete Seegers imponerende bedrifter udfoldet i ord og toner af den amerikanske blues-, country- og americanamusiker George Kilby Jr. og københavnerbandet Fistfull of Dollars med Torsten Lefman i front. De fortolker også andre kendte sange skrevet af protestsangenes mange andre berømte fædre, såsom Woody Guthrie, Bob Dylan og Bob Marley, ligesom de tilsætter enkelte egne sange.

Billetter til 120 kr. fås gennem Pilegårdens hjemmeside. Begge koncerter er støttet af Brønshøj-Husum Lokaludvalg.