Hvor mange tænker mon over, at Københavns byvåben fylder 750 år
I år runder det københavnske byvåben med de tre tårne 750 år. Siden 1275 har bystyret og mange andre brugt de tre tårne til at signalere København med.
Foto: Københavns Kommunes logo fra 2018 bruges af alle kommunens afdelinger og er tegnet af designvirksomheden e-Types og kommunens eget designafdeling KK Design.
Københavns byvåben er et af landets ældste og viser biskop Absalons borg, der lå hvor Christiansborg Slot ligger i dag – og hvor ruinerne af Absalons borg kan ses i kælderen under Christiansborg Slot. Senere blev der tilføjet løver, faner og en ridder med hævet sværd til byvåbenet, og det officielle byvåben blev senere ændret gentagne gange, senest i 2018, men de tre tårne har hele tiden været de tre tårne, som et symbol tæt knyttet til københavnernes identitet og fælles historie fra middelalderen til i dag.
– Det er få ting i København, der har været konstante de seneste 750 år, men én ting har overlevet alle forandringer: Vores byvåben. Det er dybt forankret i Københavns identitet, og selvom alle ikke kender historien bag byvåbnet, så genkender de fleste københavnere de tre tårne som byens symbol. Det er noget, vi kan være stolte af. Om 750 år er meget igen forandret i København, men jeg håber, at man til den tid fortsat vil forbinde de tre tårne med vores by, siger overborgmester Lars Weiss.
– I 750 år har de tre tårne været en fast del af Københavns identitet. De symboliserer hovedstadens lange historie, og går igen i byens arkitektur. Byvåbnet er hele Københavns. De tre tårne bliver i dag brugt af sportsklubber, virksomheder og kultursteder, og det viser et stærkt tilhørsforhold til København, siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard.
750-års jubilæet fejres blandt andet på Københavns Stadsarkiv med udstillinger, byvandringer, undervisning, foredrag og omvisninger samt en udstilling på Københavns Rådhus “Københavns tre tårne fylder 750 år” den 11.-18. juni.
EF