Jacob fra Brønshøj blev sommerens sidste student fra Efterslægten

Det er svært – og dyrt – at få studentervogne, når alle skal ud at køre de samme to dage i juni. Så allerede onsdag og torsdag drog de to første klasser af sted på deres traditionelle vogntur. Imens var Jacob fra Brønshøj stadig i gang med sin eksamen. Han blev sommerens sidste student.

De måtte vente på rektor Anne Frausings glade – og formanende – ord til lørdagens translokation, men selvfølgelig var rektor på plads med et hurraflag, da de to første klasser af glade studenter kørte fra Efterslægten. Måske var de første to hold lidt mere stille end normalt, men da først de var kørt uden for skolegården, blev der skruet op for musik, sang og båthorn.

Samtidig måtte 21-årige Jakob Skovhus Kjær fra Brønshøj pænt vente på at det blev hans tur til at få sat huen på hovedet af sin bror. Men endelig stod han med et 12-tal i huen efter sidste eksamen i kultur- & samfundsfag. Så var det måske ikke underligt, at Jakob Skovhus Kjær syntes, at det havde været positivt at gå til eksamen. Jakob er en af de 240 studenter fra HF-Centret Efterslægten, som i disse dage sætter den hvide studenterhue med det lyseblå bånd på hovedet.

”Jeg startede i sin tid på stx,” fortæller Jacob, ”og dengang var eksamen den værste tid på jorden, men det her har været et fantastisk forløb: god læseferie, god hjælp i skolens studiesal. Og så har det været to fantastiske år på HF – jeg har ikke skullet lære noget nyt i læseferien, jeg har bare skullet repetere.”

Man skal være klar

Jakob mener selv, at han ganske enkelt ikke var klar til at gå på en ungdomsuddannelse, dengang han startede på stx. ”Jeg var slet ikke klar, så jeg sprang fra og var ude at arbejde, bl.a. på en skole. Jeg blev voksen i den periode, og så var jeg klar. Jeg har haft et helt andet overskud her på HF.”

HF-uddannelsen varer jo kun to år, men det anser Jacob ikke noget problem i. ”Jeg har haft et andet mind-set, og både jeg og min klasse har haft en større modenhed, som har gjort det nemmere at være god – og ikke som på stx, hvor det bare gjaldt om at være god til at feste! Det har handlet om at tage sig sammen.”

Her lige oven på sidste eksamen skal Jacob selvfølgelig fejre resultatet, og familien står utålmodigt klar med en flot kurv pakket med lækkerier, men efter sommerferien går det løs igen. ”Jeg har søgt ind på jura, og der skal ske meget, hvis jeg ikke får grønt lys her om en måneds tid. Jeg skulle gerne ligge et par kommatal over adgangskravet.”

Her får Jacob sin velfortjente studenterhue på af sin bror

Stolt rektor

Som sommerens sidste student har han måttet vente længe, men nu fik Jacob lov til at skåle med familien. Ud over Jacob er over 240 studenter – historisk rekord på Efterslægten – nu færdige med deres HF-eksamen på Efterslægten. De 170 har gået i en af de 10 toårige HF-klasser ligesom Jacob, mens 70 er nået frem til huen som kursister på HF-enkeltfag.

Og rektor Anne Frausing er stolt: ”Jeg ved at vores dygtige studenter nu vil gå nu trygt ud i verden og møde alle udfordringer med mod, handlekraft, selvtillid og eftertænksomhed. Gå ud og tage ansvar – gå ud og gøre en forskel. Med en HF-eksamen har de alle forudsætningerne for at det vil lykkes.” Jacob er klar.

Efter sommerferien starter 11 nye HF-klasser på Efterslægten.