Rytterskolen – for børn og måske også unge

Rytterskolen på Brønshøj Torv og Pilegårdens lokaler i stueetagen og kælderen hører nu sammen under bydelens imponerende nye kulturhus BRØK, hvor kulturhusets administration er samlet.

– I Rytterskolen har vi fokus på børnekultur og aktiviteter for børn. Der foregår allerede en del aktiviteter for børn, men vi vil fremover gerne udvikle børnekulturområdet endnu mere, og det er der gode muligheder for i Rytterskolen. Vi overvejer også om der kan rummes kulturtilbud for unge, men det er pt. under afklaring, siger Karin Østergaard Kjer, der er leder i Brønshøj-Husum Kultur og Idræt.

– Pilegården er pt. under renovering v/ Københavns Ejendomme. Når renoveringen er afsluttet, vil der i kælderen fortsat være gymnastiksal og motionslokale. I stueetagen vil der i løbet af efteråret blive indrettet et stort keramikværksted. Der forventes her at kunne blive plads til langt flere brugere end i det tidligere keramikværksted, som har en lang venteliste, tilføjer hun. – Det gælder for både Rytterskolen og Pilegården, men vi kommer til at melde ud omkring de nye tilbud og muligheder, når vi er klar med dette – forventeligt senest ultimo 2024, slutter Karin Østergaard Kjer.

Lidt historie om Rytterskolen og Pilegården

I 1723 opførtes en rytterskole i Brønshøj på det nuværende Brønshøj Torv som del af de 240 rytterskoler, Frederik 4. lod bygge rundtom i landet. Rytterskolen blev udvidet i hhv. 1792 og 1823. Selv om der blev opført en ny skole på Brønshøjvej, nu Kulturhuset BRØK, omkring år 1900, blev der fortsat undervist i Rytterskolen indtil 1932.

 

Senere blev Rytterskolen brugt til en række andre formål, blandt andet distriktsbibliotek, politistation og hjemmeværnslokale. I perioden 1986‑2011 havde Brønshøj Museum til huse under ledelse af Lars Cramer-Pedersen, og senere blev huset brugt af spejderne fra Bellahøj, der var blevet hjemløse, da deres grund på Herbergvej skulle anvendes til boligbyggeri. Spejderne flyttede ud, da deres spejderhus på Vandtårnsgrunden på Brønshøjvej stod færdigbygget. Herefter har bygningen fungeret som udstillingshus.

Rytterskolen er – ud over Brønshøj Kirke – den eneste bevarede bygning fra de to oprindelige landsbyer i Brønshøj-Husum.

“Pilegården” blev bygget i 1934 som en tilbygning til bagbygningen fra 1927, hvor bygherren var Løvens Kemiske Fabrik, som i de år flyttede deres produktion til Brønshøj. Da Løvens Kemiske Fabrik flyttede i 1958, rykkede Teknologisk Institut ind i bygningerne og oprettede forskellige tekniske fagskoler. I 1978 overtog Københavns Kommune komplekset med socialcenter og andre institutioner i hovedbygningen. Bagbygningen blev samtidigt indrettet til medborgerhus (Kulturhus).

Navnet Pilegården stammer fra en tid, hvor en af længerne på gården husede et kurvemagerværksted, hvor afskårne pilekviste blev til flettede kurve. Stuehuset til den oprindelige “Pilegård” ligger der endnu og huser i dag en af Danmarks største rollespilsforeninger, Rollespilsfabrikken.

EF