Tingbjerg kvinders mad er blevet en succes også udenfor området

På forhånd var kvinderne særdeles gode til at lave mad. Siden oktober er de blevet udfordret på deres madlavning i erhvervsmæssig sammenhæng som deltagere i madprojektet Smag på Tingbjerg. De forfiner og udvikler deres kompetencer i et køkken, sideløbende med at de har fået masser af praktisk erfaring med catering.

 – Jeg ønsker mig et job, jeg kunne tænke mig at skabe mig mit eget. Så at være med i det her projekt, hvor jeg lærer så meget i et køkken, gør mig meget, meget glad.

Catering Kbh. radhus-10

Seriøse lækkerier fra de dygtige kvinder i Tingbjerg

Sådan siger Meseret Gellana Gome, som er en af 18 kvinder i Tingbjerg, der har fulgt med i et omfattende kursusprogram under overskriften ’Smag på Tingbjerg’. Fra oktober til april har kvinderne fulgt et program, der tager dem igennem teoretisk viden om sammensætning af menuer, opskrifter, mængdeberegning, hygiejne og meget mere, parallelt med at de får praktisk erfaring med at lave og servere menuer, som de også både smager på og evaluerer. Kvinderne bliver superviseret af Anders Theil, der er kok og ansat til at videregive al sin viden og kunnen til kvinderne.

– Vi hentede en kok ind, fordi vi ønskede, at kvinderne fik indsigt i et håndværk og i et fag. De skulle lære en masse om madlavning, og deres horisont skulle udvides i forhold til, hvordan de kan bruge håndværket, forklarer Margrethe Clausager, leder af den boligsociale indsats.

Kvinderne løser cateringopgaver

’Smag på Tingbjerg’ samarbejder med den socioøkonomiske virksomhed MadMobilen, som ansætter kvinderne i projektet til at udføre cateringopgaver for sig. Kvinderne skal mærke og forstå, hvad catering i praksis fordrer af dem, og hvordan opgaverne skal tænkes igennem, planlægges og gennemføres for at få et godt resultat. Når kvinderne er på opgave med MadMobilen, har de mulighed for at prøve sig selv af på det egentlige cateringmarked.

-Vi får og har fået mange opgaver, fordi vi har en socioøkonomisk virksomhed, og det er i sig selv en god historie. Men den tilbagemelding vi får, den er fantastisk. De synes, maden er god og inspirerende, og de vil anbefale det til andre, fortæller Jeppe Garnak, der sammen med Line Krogsgaard Næs har MadMobilen. Opgaverne har været vidt forskellige, til jul var der f.eks. et væld af julefrokoster, og i januar blev der kreeret mad til et stort arrangement på Københavns Rådhus, der kickstartede København som Europas grønne hovedstad i 2014.

Catering Kbh. radhus-37

Intet er overladt til tilfældighederne – og siden oktober måned har de 18 kvinder udviklet sig enormt 

Jeppe Garnak beretter også, hvordan de og kvinderne måtte omkring forskellen mellem at arbejde frivilligt – som mange af kvinderne har god erfaring med – og arbejde lønnet. – Hvad kan man, når man er frivillig, og hvad kan man, når man er på job. Må man for eksempel have sine børn med? Det skulle vi lige afdække og udvikle sammen med kvinderne.

Læring er omdrejningspunkt

– Det bedste er alt det, vi lærer og har lært indtil nu. Vi lærer så meget forskelligt, også at lave forskellige landes mad, og dansk mad, fortæller Dudu Øeldirim, en af de andre kvinder der er del af ’Smag på Tingbjerg’. Meseret Gellana Gome er helt enig, og begge kvinder understreger, hvor glade de selv og de andre er for at lære så koncentreret og være del af det sociale fællesskab omkring ’Smag på Tingbjerg’. For kvinderne handler ’Smag på Tingbjerg’ nemlig også om at komme ud over sprogvanskeligheder, manglende uddannelse eller andre større udfordringer, der f.eks. kan gøre det vanskeligt at finde et job.

 

 

**FAKTA**

Om ’Smag på Tingbjerg’

18 kvinder fra i alt 11 forskellige lande i Afrika, Mellemøsten og Fjernøsten foruden Tyrkiet deltager i kursusforløbet ’Smag på Tingbjerg’, der skal afdække og øge kvindernes kompetencer inden for madlavning, og hvordan kvindernes resurser kan komme i spil.    

 

Af Gry Abrahamsen

31. marts 2014