Brønshøj Kirkes Sommerhøjskole - om løgn - var en succes

Sommerhøjskolen i Brønshøj Sognecenter.

Med sit tema ”løgn” – aktualiseret af det højaktuelle fænomen ”fake news” – fik Brønshøj Kirkes Sommerhøjskole i dagene 25.-27. august med 27 deltagere et fremmøde, der kun manglede et par nuller i at leve smukt op til bydelens postnummer. Sognepræsten Peter Nejsum havde sat et godt og alsidigt program sammen, så stort set alle facetter og kulturelle indgange til temaet blev belyst. Dertil indledte han hver dag med en halv times interessante iagttagelser.

Af Kaare Vissing

Således kickstartede Peter Nejsum sommerhøjskolen fredag kl. 16.00 med et noget forførerisk foto, nemlig et billede af Donald Trump som ung flankeret af sine forældre – begge iklædt Ku Klux Klans hvide hættedragt. Der gik et gys gennem forsamlingen: Var det virkeligt så slemt med den amerikanske præsident og hans ophav? Gyset opløstes dog af et grin ad egne fordomme, da Peter Nejsum afslørede, at der var tale om et manipuleret billede.

Aftenen bød derefter på to foredrag. Først fortalte evolutionspsykolog Jill Byrnit om ”Løgnens anatomi”, hvormed hun tog udgangspunkt i dyrenes bedrag og forførelser, for eksempel fuglen der agerer skadet for at lokke et rovdyr væk fra sin rede. Derefter gav sognepræst Leise Christensen eksempler på bedrag i bøgernes bog i sit foredrag ”Løgn som bibelsk motiv”.

Lørdagen indledte Peter Nejsum med at fortælle om Emma Gad, der i sin bog ”Takt og Tone”, 1918, blandt andet fortalte om, at det kunne være god tone at lyve (rose usandt) for at bevare den gode stemning i et selskab. Denne introduktion blev meget belejligt fulgt op af den bare syv minutter lange tegnefilm ”Verdens uartigste dreng”, 1998, om Svend-Bent, der gør alt, hvad de voksne beder ham om, men som ikke kan lyve – og dermed hverken kan rose sin fasters kedelige kålroulader eller de bløde pakker, han får til jul. Han må derfor på lyveskole, og med sin lærdom derfra får han endelig succes hos de voksne. Bagefter vistes den tyske spillefilm fra 2003, ”Good Bye Lenin!”, hvor to voksne børn måtte lyve over for deres mor, som vågnede efter længere tids koma. Det skete for at skåne hende fra chokket over at vågne op i et frit og samlet Tyskland, når hun sidst var ved bevidsthed i det lukkede DDR.

Lørdag eftermiddag fortalte professor og litterat Henrik Skov Nielsen om ”Fake news i to betydninger: Løgn og fiktion”. Og bagefter demonstrerede Peter Jakobsen med sit elegante trylleshow, hvorledes han kunne forføre publikum. Dermed sluttede dagen på bedste vis ud fra devisen ”at gavne og fornøje”.

Søndagen indledte Peter Nejsum med at give et vue over konspirationsteorier, hvoraf den bedst kendte går ud på, at amerikanernes månelanding i 1969 ikke fandt sted – en teori som især anti-amerikanere ynder at tro på. Derefter gav teolog og litteraturhistoriker Ulla Morre Bidstrup tre eksempler på mere eller mindre løgnagtige fortællere i dansk litteratur: Præsten i novellen ”Sildig opvågnen” af Steen Steensen Blicher, den gamle baron von Brackel i Karen Blixens ”Den gamle vandrende ridder” i værket ”Syv fantastiske fortællinger” og endelig skolelæreren og degnen Johannes Vig i Martin A. Hansens roman ”Løgneren”.

Sognepræst Peter Nejsum og tidligere Udenrigsminister Martin Lidegaard.

Endelig fortalte MF og tdl. Udenrigsminister Martin Lidegaard om ”Politik i det postfaktuelle samfund”. Han indledte meget selvironisk med sin undren over, at det lige netop var ham, som Peter Nejsum mente måtte kunne fortælle noget om løgn i politik. Derefter gav han en række eksempler på løgn i faget, og han betonede, at løgn nedbryder tillid – den tillid som er så vigtig for, at et demokrati kan fungere. I den forbindelse mente han, at danskernes højt priste lykke fremdeles skyldes indførelsen af folkeskoleloven i 1814. Hans pointe var, at et vel uddannet folk er vanskeligt at manipulere med og lyve overfor. Og helt sikkert var det, at sommerhøjskolens 27 deltagere var vanskeligere at bedrage, da de gik hjem søndag aften, end da de ankom fredag eftermiddag.