Gåtur

Gåtur på Brønshøj kirkegård.

Mange tilkendegiver at det er hyggeligt at gå på kirkegården og læse gravsten.

Både valg af granit/farve og inskriptionen kan fortælle noget om personen og om hvilken tid de har levet i. Nogen har titler med sig og andre vælger at sætte et foto på stenen –  noget som flere Københavnere har taget til sig.

 

 

Desværre har der være en tendens til at vælge askestrøgning eller ønske om at blive lagt i fællesgraven. Det kan der være flere grunde til, men fælles for dem er ofte, at man ikke

vil lægge familien til byrde ved at holde et gravsted.

 

Men familien bør tages med på råd, da det ofte er et misforstået hensyn. De efterladte har sorgen og savnet at bære på og har ofte brug for et sted at mindes, et sted til eftertanke og et sted, hvor der er ro og mulighed for at lægge en blomst eller tænde lys.

 

Vi har desværre oplevet at flere har valgt efterfølgende, at flytte urnen fra fællesgrav til urnegrav, eller blot etablere et lille gravsted uden urne, hvor man kan finde fred og hvile i sin sorg.

Det er er stor og voldsom beslutning og derfor skal man nøje overveje hvilket hensyn der gives til de efterladte, som står tilbage med stor sorg og savn.

 

Et gravsted kan være slægtens bindeled til de nulevende, et sted familien mødes og hvor det er naturligt at fortælle historien om dem der var en gang.

Det kan være en hyggekrog med bænk og bord, æbletræ og skønne blomster eller en traditionel urnegrav med gravsten og blomster og plads til et lys.

 

På vores vandring rundt på kirkegården finder vi både kendte og større forretnings-drivende, der alle har været med til at drive Brønshøj frem til en anerkendt og respekteret bydel. Alle har en historie med sig og kirkegården er en del af vores kulturhistorie som vi skal passe på og værne om.

 

Her i Stenhuggeriet på Frederikssundsvej tilbyder vi naturligvis alle former for gravsten til både større gravsteder og urnegrave, fra store monumenter til helt små hjerter med enkelte budskaber.

Men nye kreative tanker vinder også indpas bl.a har flere valgt at få lavet en granitbænk med inskription enten til graven eller til sommerhuset i stedet for den traditionelle gravsten. Eller de får lavet et fuglebad med inskription, eller en mindeplade i bronze som kan placeres på et træ i haven, på egen sten fra sommerhuset eller blot få sig en plads i reolen.

 

Mulighederne er mange men fælles for dem er, at de binder os sammen og gør sorgen og savnet af afdøde mindre tung at bære.