"Om genforeningen" i Husum - og Husumvold Kirker i denne uge

GENFORENING: Husum og Husumvold Kirker har begge genforening på programmet i denne uge. Det er i år 100 år siden, at det nuværende Sønderjylland officielt overgik til Kongeriget Danmark – og 100-året markeres over hele landet i år. Grib chancen for at dykke ned i historien om Sønderjyllands genforening med Danmark, gennem to forskellige beretninger med to forskellige vinkler, der begge har sameksistens for øje.

                                 

Onsdag 2/9 kl. 14-16: VALGET: Forening eller splittelse? Om Aabenraamænd og Flensborgmænd … og så Dannevirkefolkene … Historien om folkeafstemningen og genforeningen i 1920. Sønderjyllands genforening med Danmark, der bliver fejret i år pga. 100-års jubilæet er en milesten i Danmarkshistorien og blev (bliver) altid fremstillet som en glædens dag… men hvad der var genforening for nogen, var splittelse og dyb sorg for andre – og her taler vi ikke dansk/tysk… Splittelsen gik midt imellem de danske rækker og dens eftervirkninger kan stadig mærkes i Sønderjylland. En Sønderjyde fortæller om den skæbnesvangre tid.

Husum Kirkes Onsdagstræf inviterer på foredrag om Genforeningen ved lærer, foredragsholder og rejseleder Kim Bjerringaard, der ved flere lejligheder og med stor viden og engagement har formidlet historiske emner i Husum Kirke.

Husum Kirkes Onsdagstræf er fællesskab, gode snakke, sang og foredrag.

Fredag d. 4/9 kl. 14-16: Erindringer fra et liv i et grænseland under forandring / foredrag ved Knud-Erik Therkelsen til Husumvold Kirkes Andagt og Fredagsmøde.

Fra ung højskoleelev i 1974 med rødder i bl.a. Vestjylland og siden lærer på Rønshoved Højskole (1983), højskoleforstander på Højskolen Østersøen i 1993 og generalsekretær i Grænseforeningen kender Knud-Erik Therkelsen krydsfeltet mellem tysk fjendebillede og tyske venskaber på andre måder end de fleste. Foredraget perspektiverer personlige oplevelser ud i den store fortælling – den lange vandring fra modsætning til grænsedragning/Genforening og fredelig sameksistens.

Husumvold Kirkes fredagsmøder er hyggeligt samvær krydret med foredrag, fællessang og musik. Eftermiddagen begynder med en kort andagt i kirkerummet ved en af kirkens sognepræster. Denne fredag ved sognepræst Lise Mortensen.

Ligesom gudstjenesterne, er andagter og fredagsmøder med tilmelding og begrænsede antal pladser. Du tilmelder på www.husumvoldkirke.dk. For spørgsmål i forbindelse med tilmelding, ring til kirkekontoret på 38 60 90 40.