Kun i netavisen: 105 år gammel bydelshistorie: Sølvtyvene fra Degnemose Alle

 – ”Luk op! Det er politiet!”

– ”Er det politiet? Så kan De da nok forstå, at jeg ikke vil lukke op”.

Sådan beskrev avisen BT ordvekslingen, da politiet en nat i oktober 1918 sparkede på døren til lejligheden på Degnemose Alle 2 i Brønshøj.

                                                                       tekst og foto: Finn Olsen

Ville pantsætte familiens sølvtøj

Sagen havde taget sin begyndelse samme eftermiddag, da en nydelig og velklædt yngre mand henvendte sig på ”Assistenshuset” for at pantsætte noget sølvtøj. ”Assistenshuset” var dengang statens pantelånervirksomhed, hvor borgerne kunne låne penge ved at pantsætte deres ejendele.

Den unge mand præsenterede sig som søn af Martin Olsen, der var forvalter hos DFDS, og han forklarede, at det var familiens sølvtøj, der skulle omsættes i værdier. Assistenshusets ekspedient fattede mistanke til den unge mand, og besluttede at undersøge sagen nærmere. Han meddelte den unge mand, at han ville kunne låne 100 kr. med pant i sølvtøjet, men at de først sammen skulle et ærinde i byen. Beløbet svarer i dag til godt 3.000 kr.

Overfaldet

Først gik turen i ”droske” til DFDS. En ”droske” var oprindelig en hestetrukken hyrevogn, men har også senere været brugt som betegnelse for en TAXI. Hos DFDS stod det hurtigt klart, at der ikke indenfor de seneste 40 år havde været ansat en forvalter med navnet Martin Olsen. Den unge mand foreslog imidlertid, at de kunne fortsætte turen til hans hjem på Østerbro, hvor han ville kunne bevise sin ret til sølvtøjet.

Under den videre tur begyndte ekspedienten at blive utålmodig, og spurgte på et tidspunkt, om ikke snart de var fremme.  ”Nu er vi der”, erklærede den unge mand, og gav samtidig ekspedienten et slag i hovedet, hvorefter han tog flugten.

Ekspedienten kunne ikke indhente den flygtende unge mand, men gav sig i stedet til at gennemsøge kvarteret på kryds og tværs. Tre kvarter senere havde han heldet med sig, og løb igen på den unge mand. Det lykkedes nu ekspedienten at slå den unge mand til jorden og holde ham fast indtil politiet kom til stede, og kunne anholde manden.

Kostbare tyvekoster i Brønshøj

Den unge mand viste sig at være en tidligere straffet indbrudstyv, som nu var en del af en længe eftersøgt tyvebande. Han tilstod, at han sammen med to andre indbrudstyve, havde specialiseret sig i at bryde ind i opbevaringsmagasiner, hvor velhavende bortrejste herskaber midlertidigt opmagasinerede kostbart indbo, kunstskatte og sølvtøj. Han kunne også fortælle, at bandens hovedmand boede på H. P. Larsens Vej 2 (nu Degnemose Alle) i Brønshøj, hvor de tre tyve efterhånden havde samlet et stort lager af kostbare tyvekoster.

Klatrede ind ad vinduet

Samme nat besluttede politiets ”opdagere” at gå ud til Brønshøj. Da de bankede og ruskede i døren til lejligheden på Degnemose Alle, kunne der høres støj fra lejligheden, men der blev ikke lukket op. Først da de sparkede på døren og råbte: ”Luk op! Det er Politiet”, lød svaret omsider fra lejligheden: ”Er det politiet? Så kan De da nok forstå, at jeg ikke vil lukke op”. Derefter blev der stille.

Politifolkene lod som om de forlod stedet, men en af dem stillede sig på vagt, så han havde overblik over både hoveddør og køkkendør. En anden politimand kravlede derefter op ad tagrenden til vinduet i forbryderens lejlighed. Her lykkedes det ham at åbne vinduet og kravle ind. Forbryderen lå i sin seng, og gjorde kun lidt modstand ved anholdelsen.

Ville rejse fra byen

I lejligheden fandt politiet en stor mængde sølvtøj af betydelig værdi. De stjålne ting blev bragt ned i en ”droske”, og blev sammen med den anholdte kørt til politistationen i St. Kongensgade, hvor den første anholdte allerede sad. Det viste sig, at tyvene havde planlagt allerede dagen efter at rejse fra byen, og det var for at få rejsepenge, at de havde forsøgt at pantsætte noget af det stjålne sølvtøj.