Skamlingen

I anledning af 100-året for genforeningen – har Flemming Antony indsunget en helt ny version af den gode gamle “Skamlingsbanken” ..

Selvfølgelig skal Skamlingsbanken mindes i anledning af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Derfor har Flemming Antony indsunget en helt ny og opdateret version af den gamle sang, som har tekst af Th. Berg og musik af Peter Würck.   
Skamlingsbanken er et af Danmarks store nationale og folkelige samlingssteder – symbolet for danskhedens og sprogets kamp i den sønderjyske grænseegn. Det ligger 113 meter over havet og er Sønderjyllands højeste punkt med en storslået udsigt. 

Endelig byder Skamlingsbanken, som er skabt af en gletsjer under sidste istid, på en rig og varieret natur, hvor især de store åbne græsningsarealer og overdrev er unikke.

Historie og kultur

En kreds af sønderjyder købte i 1843 syv tønder land omkring Højskamlingen, som lå i grænseområdet i det nordlige Slesvig/Sønderjylland. På det tidspunkt var det danske sprog trængt. 18. maj 1843 holdtes den første af mange sprogfester på Skamlingsbanken.

Da Danmark i 1864 tabte krigen mod Tyskland, blev Skamlingsbanken, der nu lå lige nord for den nye grænse, et mindested. Granitstøtten, der var blevet sprængt i luften af preusserne under krigen, blev genrejst i 1866 og stod nu som et symbol for det tabte land sydpå.

I 1884 kom der igen for alvor gang i møderne på Skamlingsbanken. På initiativ af de nordiske højskolefolk blev der holdt sangstævner, ungdomstræf og grundlovsmøder.

Da nazisterne overtog magten i Tyskland i 1933 kom der igen fokus på værnet af danskheden. I befrielsessommeren i 1945 blev et af de største friluftsmøder nogensinde holdt herhjemme med op imod 100.000 deltagere.

I 1998 blev den ny tradition startet med en årlig operafest, som siden er blevet udvidet med flere andre kunstarter.

Den gode gamle sang har i tidens løb været indsunget af blandt andre Schiøler Linck, Poul Bundgaard, Valdemar Davids, Eddie Russell, Otto Dethlefsen, Helge Leonhardt, Victor Cornelius, Gustav Winckler, Katy Bødtger og altså nu i den nyeste version Flemming Antony.

Det er som sædvanlig René Taagehøj, som har stået for arrangementet og musikken, og han medvirker også i koret sammen med Catja Vernal.