"Spis med vore køkkener" inviterer københavnerne til middag

27. marts, startede billetsalget til ‘Spis med i vores køkkener’, der i uge 16 og 17 inviterer københavnerne til middag i otte af byens offentlige køkkener. Årets program byder på middage i madskoler, plejehjem, daginstitutioner og sociale tilbud, hvor gæsterne kan få et bæredygtigt og velsmagende måltid og få en sjov og anderledes madoplevelse.

Til hverdag er de mere end 1000 offentlige køkkener i Københavns Kommune lukket for offentligheden. Men i anledning af Spis med i vores køkkener slår otte institutioner dørene op for en enkelt aften, så københavnerne kan smage de måltider, som børn, ældre, skoleelever, socialt udsatte og medarbejdere i beskæftigelsestilbud hver dag nyder i skolen, på plejecenteret, i dagtilbud og i daginstitutionen.

”Jeg er glad for, at vi igen i år kan åbne vores køkkener, og invitere københavnerne til madfestival med inspirerende og sjove madoplevelser. I Københavns Kommune serverer vi hver eneste dag 70.000 velsmagende, nærende og klimavenlige måltider til byens børn, unge og ældre. I dag er vi blandt de bedste i verden til grønne fødevareindkøb. Den grønne retning for vores måltider kan vi være stolte af – og den vil jeg arbejde for at styrke yderligere,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Institutioner i hele København

Spis med i vores køkkener foregår i uge 16 og 17 samt den 23. august under Copenhagen Cooking. En billet koster 60 kr. og inkluderer et bæredygtigt og velsmagende måltid, der afspejler hverdagen i institutionen.

Festivalen foregår på offentlige institutioner i hele København fra Brønshøj til Ørestad. Formålet med festivalen er at vise københavnerne, at de offentlige køkkener baner vejen for, at København er en grøn, sund og vital madby.

70.000 daglige måltider

Københavns Kommune serverer hver dag 70.000 offentlige måltider. De offentlige køkkener er frontløbere, når det gælder økologisk og klimaansvarlig mad. I 2015 opnåede køkkenerne over 80 % økologi. Siden da er rejsen fortsat med ambitioner om at sænke klimaaftrykket og servere mere planterig mad.

– Mad er fællesskaber. Når vores tilbud laver grønne, nærende og sunde måltider til for eksempel, udsatte børn og unge, får de nye fællesskaber og gode madvaner med. Vi skal alle vænne os til at spise mere klimavenligt, og der har vores offentlige køkkener en stor rolle i at inspirere til, hvordan der for eksempel kan komme flere bælgfrugter ind i maden. siger socialborgmester Karina Vestergård Madsen (Ø).

– Madfestivalen er en oplagt mulighed for, at familierne kan komme ind og opleve de gode madordninger, vi har i Københavns skoler og dagtilbud. Det er afgørende for børn og unges trivsel, at de har mulighed for at få et sundt, økologisk måltid af god kvalitet når de er væk hjemmefra, og vi er stolte af, at der i dag på alle vores skoler, børnehaver og vuggestuer er mulighed for dettesiger børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K)

– Mad er så meget mere end bare mad – ikke mindst for de ældre, der bor på vores plejehjem. Med den mad, vi laver til de ældre, skal vi først og fremmest sørge for, at de får noget, de kan lide, og som dækker deres ernæringsbehov. Men måltidet er i lige så høj grad et fællesskab og et holdepunkt i dagligdagen på plejehjemmet, hvor man kommer hinanden ved og får gode oplevelser sammen, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Det er anden gang Københavns Kommune afholder Spis med i vores køkkener, der hylder køkkenernes ambitiøse indsats med at omlægge til mere økolog, mere bæredygtighed og mere velsmag.

I vores område bydes på en særlig aften 17. april

– hvor Tingbjerg Skole i Brønshøj inviterer til en særlig aften, hvor gæsterne kan høre mere om den udvikling, som skolen har gennemgået de seneste år. Menuen består af tre af elevernes favoritretter: aubergineruller med gedeost og muhammara, shakshuka serveret med bulgur og pak choi vendt i zhoug, en grøn chilipesto og ymerfromage til dessert.

Vi nævner også lige to af de nærmeste muligheder tæt på vores område:

18. april kan man spise med hos Martha Hjemmet, en daginstitution midt på Nørrebro.

Bemærk at nedenstående arrangement finder sted i sensommeren,

23. august inviterer Møllehuset, et plejehjem i hjertet af Nørrebro, til middag i anledning af Copenhagen Cooking. Menuen byder på en klassiker; kartoffelgratin med ost og bacon, og til dessert køkkenets populære bønnebrownie med is og et blik ind i et plejehjem, der dyrker jordbær og kartofler for at bevare kontakten til jorden.

Billetsalg

En billet koster DKK 60 per person.
Billetlink: www.madbillet.dk/show/festival/spis-med-i-vores-koekkener-2023