Filmen "Nordvest" vises i Bellahøj Kirke

Prisbelønnet drama fra vores egen verden indleder sæsonens filmaftener

Nordvest

Torsdag den 11. september kl. 19.00 er Bellahøj kirke klar med efterårets første filmoplevelse, der bliver instruktøren Michael Noers stærke drama ”Nordvest” fra 2013.

I ‘Nordvest’ bor Casper med sin mor, lillebror og lillesøster i København NV, hvor han primært hænger ud og begår indbrud sammen med sin kammerat Robin. Hælervarerne sælger de til Jamal, der styrer en mindre bande i kvarteret, men den 18-årige Casper er ambitiøs og gider ikke nøjes med et par tusinde kroner i kontanter for nattens rov i de københavnske villaer. Efter mødet med rockeren Bjørn åbner der sig nye muligheder, og Casper bliver snart en integreret del af et nyt og større kriminelt hierarki. Men Jamal har ikke glemt sin tidligere samarbejdspartner, og imens rivaliseringen intensiveres, inddrages Casper og hans lillebror mere og mere i underverdenens voldsomme magtkampe.

”Nordvest” opruller indforstået baggrunden for storby-Danmarks stigende kriminalitet – det menneskelige bag det sensationelle, det komplekse bag overskrifterne – med dokumentarisk realisme. En realisme, der forstærkes af den sikre rollebesætning: Ikke alene er de medvirkende amatører, og derfor fri for belastende “kendis-effekt”, de to brødre spilles også af to brødre, og det emmer ud fra lærredet, hvor tæt de er på hinanden: film og virkelighed, drama og dokumentarisme sammensmelter uvant og overrumplende. De perfekt valgte skuespillere snarere er end agerer deres roller, stærkt støttet af et vel-opbygget manus med naturligt flydende replikker, hvilket forstærker filmens drama-dokumentariske autenticitet.

Og de menneskelige faktorer suppleres af de filmiske: En rå fotografering, – så upoleret usofistikeret som snuppet direkte fra et overvågningskamera, – svajer, slås, flygter og falder sammen med personerne i angsten, hadet og desperationen, og klipningens stadigt stigende rytme haler filmen op i et hæsblæsende tempo, der forbilledligt holder den under de klassiske, magiske, men efterhånden sjældne 90 spille-minutter. På én gang underholdende og informerende, frastødende og fascinerende, drønspændende og dybt tragisk, gammeltestamentlig og højaktuel.

”Nordvest” blev nomineret til både Bodil og Robert i 2014, og modtog dette års kirkelige Gabrielpris for den bedste nordiske kvalitetsfilm. Der er gratis adgang til filmaftenerne i Bellahøj kirke – og efter filmen bydes der som sædvanlig på ”snak og snacks”, hvor den intense oplevelse skylles ned med et glas vin og nogle udsøgte snacks.