"Biler der fulgtes med sporvogne"

 

PM_Biler_2014UltimoJuli2013 079

Motorkøretøjer fra seks årtier – også enkelte tohjulede – deltager i Sporvejsmuseets træf for ”Biler der fulgtes med sporvognene” lørdag 26. juli. 

Fra Lloyd til Maserati. Fra 1922 til 1971. Der er stor spredning, både hvad angår bilernes størrelse, motorydelse og deres alder, når Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm lørdag 26. juli for fjerde år i træk har indbudt ejere af ”Biler der fulgtes med sporvognene” – og deres prægtige køretøjer – til træf i selskab med gamle danske sporvogne. Alderskriteriet for de tilmeldte køretøjer på to, tre og fire hjul er, at de var indregistreret første gang senest i 1972, da de sidste sporvogne forsvandt fra gadebilledet.

Motorkøretøjerne fra seks årtier ankommer til det midtsjællandske museum lørdag 26. juli ved 11.30-tiden efter en fælles køretur i museets smukke omegn. Her er både de helt ydmyge hverdagsbiler og de kostbare prestigebiler. 42 biler og 2 motorcykler er tilmeldt.

Men Sporvejsmuseets gæster kan også opleve andre hestekræfter lørdag 26. juli. Det er en af de dage i Sporvejsmuseets sæson, hvor der er mobiliseret ægte hestekræfter til at trække en af museets hestetrukne museumsvogne. I det aktuelle tilfælde hesteomnibussen fra Kjøbenhavns Omnibuskompagni. Den blev pensioneret i 1917.

Ældste deltagende motorkøretøj er næsten lige så gammelt: en Ford T fra 1922. Og så er der ellers gensyn med mange fine hedengangne bilmærker: Hillman, Morris, Lloyd, IFA, DKW, Jowett og MG.

Den yngste bil er fra 1971. Alderskriteriet for deltagelse er, at bilen – eller det to- eller trehjulede motorkøretøj – skal være indregistreret senest 1972, da den sidste danske sporvognslinje blev omstillet til busdrift. Der er konkurrence om præmier til det mest charmerende køretøj fra hvert årti, og der er præmier til den dame og herre – ikke nødvendigvis fra samme køretøj – som har gjort mest ud af at være i tøj, der var ”sidste skrig”, da bilen var ny.

Både 26. og 27. juli er der intensiv sporvognstrafik på Sporvejsmuseets museumslinjer.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted. Museet er åbent alle dage kl. 10-17, dog er museet lukket mandag. Der kan læses mere på www.sporvejsmuseet.dk