Et aktuelt emne - konfirmationspengene er forældrenes ansvar

 Når de unge mennesker i den kommende tid fejrer, at de “træder ind i de voksnes rækker”, skal gavebordet helst være så fladt som muligt. Svimlende beløb lander i hænderne på de unge, der kan have svært ved at administrere så mange penge. Og ifølge familievejleder Lola Jensen  placerer det et stort ansvar hos forældrene. 

Ifølge en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for Danske Bank, siger seks ud af ti af de 13-15-årige, at de selv bestemmer, hvad deres konfirmationspenge skal bruges til. Kun godt 15 procent siger, at forældrene har noget at skulle have sagt. Om det forholder sig sådan i virkeligheden, er svært at sige, men spørger man familievejleder Lola Jensen, som blandt andet er kendt for sine gode råd til børnefamilierne i Go’ Morgen Danmark og netop har holdt foredrag i Kulturhuset Pilegården, er der ingen tvivl om, at det er forældrenes opgave at holde øje med de mange konfirmations-penge.

Lola Jensen 

– Det er stadig forældrenes ansvar, fordi en 14-årig ikke er parat til at tage det på sine skuldre. Her bliver far og mor nødt til at hjælpe og vejlede de unge med at håndtere de mange penge, siger Lola Jensen. Hun tilføjer, at uden hjælp fra forældrene kan det nemt ende med, at pengene over tid klattes væk til kanelsnegle og Cocio. 

Godt at spare op

Helt konkret gælder det ifølge familievejlederen om at forklare den unge om, at det er okay at bruge et vist beløb af de penge, de har fået, og så spare resten op.

– Det er en god ide at inddrage den unge og tage en dialog om pengene og spørge ind til, hvad de skal bruges til. Tit har de unge jo det hele, så hvis der ikke kommer noget konkret ønske frem, kan man sige, at de får et bestemt beløb her og nu, mens resten bliver sat på en opsparing, siger Lola Jensen videre. 

Hun peger på, at det som altid er en god ide at forberede sig på barnets reaktion, så man for eksempel kan sige: ”Jeg ved, at du måske synes, det er ”nederen”, men vi gør det for at passe på dig, og fordi vi ved, at du bliver glad for det, når du fylder 18 år og kan få opfyldt dine ønsker om for eksempel et kørekort, en jordomrejse eller at flytte hjemmefra”. 

Også penge til blå mandag

Penge mellem hænderne her og nu og et incitament til at spare op, er netop udgangspunktet for Danske Banks nye tilbud til de unge mennesker, der skal non- eller konfirmeres i løbet af foråret.

– Konfirmationen er et oplagt tidspunkt at gøre de unge opmærksomme på, at det kan betale sig at spare op og lige stoppe op, inden alle penge går til forbrug. Derfor tilbyder vi en løsning til de unge, hvor de får en del af konfirmationspengene i hænderne med det samme, men samtidig også starter en opsparing. Samlet får de seks procent i rente af deres konfirmationspenge, siger Karsten Wegner, Privatdirektør i Danske Bank i Brønshøj.

For både non- og konfirmander er det muligt at sætte mellem 5.000 og 25.000 kroner ind på Danske Banks nye opsparing. 5 procent får de i hænderne med det samme, og derudover får de en fast rente på 1 procent i et år.