Far til tre blev en af årets første studenter

Morten Skov Jensen afsluttede to års studier på HF-Centret Efterslægten med et 12-tal i historie. Her med sønnerne Simon, Mikkel og Alexander og Efterslægtens rektor, Anne Frausing.

Det var tre stolte sønner, Simon, Mikkel og Alexander, som torsdag kunne sige tillykke til deres far, Morten Skov Jensen, som blev en af årets første studenter fra HF-Centret Efterslægten. Med et afsluttende 12-tal i historie satte Morten punktum for to års enkeltfagsstudier. Nu har han fået ”papir på sit hoved” og er klar til at uddanne sig til folkeskolelærer.

Efterslægtens rektor Anne Frausing måtte pænt stille sig op i køen bag drengene og resten af familien, men så blev det også til et stort tillykke og et varmt håndtryk til Morten. ”Tillykke med det flotte resultat, Morten,” var rektors første ord til den nybagte student. ”Jeg er så glad hver eneste gang, jeg kan ønske jer kursister tillykke med en personlig sejr. Du er helt sikkert et forbillede for dine børn, og uddannede mennesker er jo det, hele Danmark skal leve af.”

– Jeg startede for to år siden med fem fag på pædagogpakken, og så fandt jeg ud af, at jeg på ét år kunne supplere med flere enkeltfag, så jeg nu har en hel HF-eksamen, fortæller Morten om vejen til den hvide hue. –  Det er jeg rigtig glad for, fordi jeg her på andet år har fået defineret, hvad det er, jeg gerne vil. Da jeg begyndte, ville jeg gerne ind at læse psykologi, så blev det til dansk, og så blev det til, at jeg rigtig gerne vil undervise i folkeskolen. Og historie som jeg var oppe i, er et af de fag, jeg gerne vil undervise i.

Videre til professionshøjskolen

Der skulle være gode chancer for, at Morten efter sommerferien kan starte læreruddannelsen på professionshøjskolen Metropol. Han havde kalkuleret med et 10-tal i historie og dermed et gennemsnit på 9,2, men det bliver jo så lidt højere. – Jo, der er en god chance for, at jeg kan komme ind. Jeg har også været til en optagelsessamtale og fået gode point dér.

Der var håndtryk og stort tillykke fra Efterslægtens rektor, Anne Frausing, da Morten Skov Jensen torsdag blev student.

Morten har en god forklaring på, hvorfor man bliver HF-student i en alder af 38. – Jeg havde brug for at få ”papir på mit hoved”, men også fordi jeg følte, jeg havde de rette forudsætninger for at være i det her studiemiljø. Ja, jeg følte mig moden, og at jeg havde den rygrad, der skal til, når man sidder derhjemme, og YouTube eller en god film i fjernsynet trækker. Det er dér, man skal huske, at der lige er noget, der skal læses. Så min alder har været med til at gøre, at jeg har været klar til det her. Også fordi det har været mit valg og ikke et valg, jeg har følt mig tvunget til, fordi jeg ikke havde andet at foretage mig efter folkeskolen.

På skolebænken som 36-årig

– Jeg blev meget overrasket over, at det faktisk ikke var svært at starte på HF. Selvfølgelig var det hårdt de første par uger, jeg var dødtræt, når jeg kom hjem. Men det var helt fantastisk at kunne sidde i et klasserum og være en del af nogle debatter, møde nye mennesker og tale med underviserne. Og hvis man vil, har vi jo også mange muligheder, såfremt man vil engagere sig i skolen: kursistråd, samarbejdsudvalg, festudvalg. Her møder du en masse andre kursister, som du ikke møder i klasserummet og tale på kryds og tværs: Hvad er din force, hvad vil du gerne? Man kan sparre meget med sine medkursister – og vi har jo op mod 1600, som vi kan mænge os med.

Morten mener ikke, han kunne have gjort det samme for 20 år siden: – Min ulempe som 18-årig var, at jeg ikke var klar. Jeg ville formentlig ikke have gennemført uddannelsen, derfor kom jeg i forsvaret for ligesom at få streamet mig ind på overgangen fra barn og ung til voksen. Styrken som ung studerende er nok, at man ikke er så bundet op rent økonomisk, og så har man folkeskolen i frisk erindring, det hjælper selvfølgelig, men her kan ulempen så være, at man ikke er moden nok. Som jeg ikke var det. Grundlæggende går du jo ind i et klasselokale, hvor du er underlagt en autoritet, læreren, og det har jeg da oplevet, at nogle har svært ved at anerkende. Læreren er jo rent faktisk den der prøver at lære os noget, og er der for vores skyld – og ikke omvendt!

275 studenter

Med et afsluttende kram til Morten kunne Anne Frausing endnu en gang glæde sig over årets mange studenter. – Også i år dimitterer vi et rekordstort antal studenter fra Efterslægten. Morten og omkring 145 andre enkeltfagsstuderende, som har afsluttet en hel HF-eksamen over 2 eller flere år, skal have deres eksamensbevis torsdag aften, og lørdag kunne vi sige tillykke til omkring 145 studenter fra den toårige HF-uddannelse.