For få i København får influenzavaccination

Sundhedsstyrelsen anbefaler personer over 65, gravide, svært overvægtige samt personer med visse sygdomme som fx diabetes og astma, at blive vaccineret mod influenza. Disse grupper er nemlig i risiko for at blive alvorligt syge af influenza og i værste fald dø. Alligevel kan Statens Serum Institut konstatere en lav tilslutning til vaccination blandt personer over 65 år.

 

De seneste tal fra Statens Serum Institut peger på et fald i tilslutningen til influenzavaccination i Københavns Kommune. I vintersæsonen 2014/2015 valgte kun 49 % af kommunens borgere over 65 år at benytte sig af tilbuddet om gratis vaccination. Verdenssundhedsorganisationen anbefaler en dækning på mindst 75 pct. 

 

Den lave tilslutning til influenzavaccination ses over hele landet, og det får overlæge Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen til at komme med en klar opfordring:

 

– Sundhedsstyrelsen opfordrer alle, der kan få en gratis vaccination, til at benytte sig af tilbuddet. Det er en rigtig god idé, for tilhører man en af risikogrupperne, kan man få et sværere sygdomsforløb og i værste fald miste livet som følge af influenza. Alle vacciner kan have bivirkninger, men langt de hyppigste bivirkninger er forholdsvis harmløse som f.eks. ømhed, hævelse eller kortvarig feber. Mere alvorlige bivirkninger er yderst sjældne. Det bedste man kan gøre, hvis man er bekymret for bivirkninger, er at tale med sin læge inden vaccinationen.

 

Ifølge en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen mener 71 pct. af de adspurgte personer med længerevarende sygdom, at der er en lille eller slet ingen risiko for at blive alvorligt syg af influenza. Tallet er 75 pct. for de ældre på 65 eller derover. Det er en undervurdering af risikoen, for hvert år dør mellem 1000 og 2000 danskere på grund af influenza. Er man i en af risikogrupperne, har man også et svækket immunforsvar og bliver derfor mere modtagelig for infektion og har sværere ved at bekæmpe den.

 

Blandt de gravide blev på landplan kun ca. hver 10 vaccineret, og blandt personer med kronisk sygdom ca. 30 pct.

 

På den baggrund lancerer Sundhedsstyrelsen nu en kampagne for at få alle, der kan få en gratis vaccination, til at tage imod tilbuddet. Influenza kan være alvorligt, men det er let at beskytte sig med en vaccination, lyder budskabet i kampagnen.

 

Hold øje med vaccinationstilbud i dit lokalområde

Også i år kan ældre og borgere med bestemte sygdomme blive vaccineret gratis fra den 1. oktober og året ud. For gravide efter 12. uge gælder det gratis tilbud frem til 1. marts 2016.

 

Man kan få vaccinationen hos sin egen læge, og mange kommuner laver også vaccinationstilbud i sundhedscentre eller i samarbejde med apoteker. Hold øje med, hvad der er af tilbud i lokalområdet. Hvis man er for svækket til at forlade sit hjem, kan man tale med sin læge om mulighederne for at blive vaccineret hjemme.

 

Det er især ældre og personer med bestemte sygdomme som sukkersyge, hjerte- eller lungesygdom, immundefekt eller svær overvægt, der anbefales at blive vaccineret imod influenza.  Også gravide, der er længere henne end 12. uge, anbefales at blive vaccineret.  

 

Influenzaen rammer typisk landet fra sidst i november til starten af december, og derfor bør man blive vaccineret i oktober/november.

 

Find flere informationer på Sundhedsstyrelsens hjemmeside www.beskytdigmodinfluenza.dk.