Hvad man ikke ved om emhætter - ved de hos Skousen

BOLIG: En Emhætte er en ganske elementær ting i et køkken i dag. Den er der bare. Men hvor meget ved man egentlig om denne uundværlige “udlufter”, og er man mon klar over, hvilken kæmpe udvikling, der er sket indenfor dette felt. 

IMG_2347

Den gode gamle traditionelle hvide emhætte, som hænger over komfuret, findes stadig i de fleste hjem. Enten som indbygget i et skab eller frithængende. Men de modeller butikchef Jesper Barfod, Skousen Brønshøj, (billedet), kunne præsentere overfor 2700-netavisen, da vi var på besøg, var ganske enkelt imponerende. Faktisk troede vi i flere tilfælde ikke, at det var emhætter men TV-fladskærme, vi så på., 

Emhætter

Den rette emhætte er en vigtig forudsætning for optimalt at få fjernet mados, lugt og fedt i køkkenet. Herunder er det nødvendigt at undersøge, hvilken sugekapacitet, en emhætte skal have for at fungere mest effektivt. Derudover må en emhætte heller ikke larme mere end højst nødvendigt, hvilket især gør sig gældende i husstande, hvor køkken og spiserum går ud i ét.

Kapacitet på emhætter

Emhætter fås med varierende kapacitet afhængig af model. Det er køkkenets størrelse som afgør, hvilken kapacitet emhætten skal indeholde for at være mest effektiv. En tommelfingerregel er, at en emhætte skal være i stand til minimum at kunne udskifte luften i køkkenet 10 gange i timen. Derfor skal køkkenets rumfang udregnes ved et simpelt regnestykke, nemlig højde x længde x bredde, hvorefter der ganges med 10. Resultatet på regnestykket vil være den kapacitet, som er nødvendig i en emhætte for at fungere efter hensigten.

I dag er der lovgivningsmæssige krav at tage hensyn til ved nybyggeri, når det drejer sig om udsugningskapacitet og størrelsen på udtræksåbningen på en emhætte.

Lydniveau på en emhætte

Den lyd en emhætte afgiver, når den er i brug er vigtig at tage i betragtning. For nogen er det nærmest utåleligt at skulle lægge øre til en larmende emhætte. Men heldigvis findes der mange emhætter på markedet, som afgiver under 50 decibel.

Typer af emhætter

Det kan være forskelligt, hvilken type emhætte der foretrækkes, da køkkenets indretning naturligvis også stiller visse krav til, hvilken en, der kan installeres.

IMG_2349

Der findes både emhætter, som kan hænge frit over eksempelvis en kogeø, væghængte emhætter, indsats- og udtræksemhætter samt emhætter, der kan indbygges i kogesektionen.

IMG_2351                 IMG_2350   

Derudover fås emhætter med intern eller ekstern motor, der også skal vælges ud fra, hvordan køkkenet er indrettet. En intern motor stiller ikke ligeså høje krav til montering, som en ekstern motor, der skal installeres på et loft eller tag. Dog vil løsningen med den eksterne motor give et lavere lydniveau samt en bedre udsugning, end hvis en emhætte installeres med intern motor.

Øvrigt

Sluttelig er emhætter også lavet til kulfilter eller udsugning. Emhætter med kulfilter vil ikke suge luften ud af køkkenet, men rense luften og sende den tilbage. Det kræver ikke en udsugningskanal, men til gengæld skal et kulfilter udskiftes 1-2 gange årligt afhængig af, hvor ofte emhætten er i brug. Kulfilteret er en mere miljøvenlig løsning, men er dog ikke så effektiv, som emhætten med udsugningskanal.