Kæmper for at skulpturen "Granskende pige" skal vende tilbage til Husum

Vi har på 2700-netavisen modtaget nedenstående meget interessante indlæg fra Sonja Carlsen fra Holcks Plads, som kæmper for, at skulpturen “Granskende pige” skal vende tilbage til bydelen. Læs her hendes historie om hvordan, den havnede i Møllegade efter at have stået på hjørnet af Korsager Allé og Frederikssundsvej.
Sonja Carlsen skriver:
Jeg har for en del år siden skrevet lidt om livet ved “Sløjfen” i tiden 1933–43 (45), i Brønshøj-Husum Avis, men jeg bevægede mig jo også udenfor “Sløjfen” og bl.a. færdedes jeg en del mellem mit hjem ved “Sløjfen” og Korsager Allé.  Men jeg nævnte aldrig “Granskende Pige” – den lå jo udenfor mit emne dengang, og den var jo bare noget jeg altid passerede.  Så derfor var det noget af et chok, da jeg opdagede, at det utænkelige var sket: skulpturen var væk, og jeg efterlyste den i Brønshøj-Husum Avis.  Inden jeg fik at vide hvor den var, stødte jeg på den i Møllegade, jeg troede ikke mine egne øjne, jeg havde aldrig været i Møllegade før.  Der må være mere mellem Himmel og jord end man tror. Tankevækkende.
Men nu er det så, at jeg siden da kæmper for at få den tilbage, hvor den hører til.  Men jeg må have hjælp fra lokalinteresserede, der ved, hvordan det skal gøres.  Jeg tror ikke de højere magter hjælper mig her, men jo flere der presser på for at få skulpturen tilbage, jo større chancer er der.  Jeg kan desværre ikke selv tage den under armen og bære den hjem til Husum.
2015-08-17 10.59.28
“Granskende Pige” er den lille skulptur, som i dag står i Møllegade udfor LiteraturHaus. Den er udført af Anders Bundgaard 1934 på opfordring af Husumborgere (Husum Grundejerforening) og i nært samarbejde med Jens Peter Dahl-Jensen (Dahl-Jensens porcelænsfabrik).  Iflg. Borgerrepræsentationens forhandlingsprotokol blev der i maj 1934 bevilget Kr. 5000,00 vedr. køb af skulpturen, som blev sat i anlægget ved hjørnet af Korsager Allé og Frederikssundsvej.  Det skulle være til glæde for husumborgerne og for at vise at Husum, der efter en lang kamp med myndighederne endelig havde fået egen kirke, nu også havde egen skole. Således fra at have været et bondesamfund, var Husum nu på vej ind i de nye oplysningstider.  Denne skulptur er virkelig Husums lokalhistorie på alle måder – og hører ikke til i Møllegade, hvor den står og ser trist ud.
Som nybegyndt skoleelev var jeg med til afsløringen i 1934 eller 1935 i det dengang nye anlæg med bænke og en mega høj flagstang (i dag Husum Bypark).  Skulpturen blev fjernet, da kommunen i 2008 syntes den passede bedre i Møllegade. Jeg kalder det kunsttyveri og synes, det er synd for Husum Bypark og for lokalhistorien i Husum.  Skulpturens historie har været glemt i mange år, og dette postyr skulle åbenbart til for, at historien kunne komme frem i lyset igen.  Der er jo intet så galt, uden det er godt for noget.
Hvem har kræfter og overskud til at gå aktivt ind i arbejdet med at få skulpturen retur til Husum Bypark?  Jeg selv har min viden om lokalhistorien, men ikke kræfterne til at kæmpe for den.  Hvis bare tilstrækkeligt mange vil bakke op og klage over “tyveriet” af skulpturen, kan den komme tilbage på sin rette plads og være en pryd og til glæde for de mange forbipasserende ved krydset Frederikssundsvej/Korsager Allé hver dag.
Venlig hilsen
Sonja Carlsen
Holcks Plads
Brh.
Netavisens redaktør husker godt Sonja Carlsen fra tiden på Brønshøj-Husum Avis, og vi vil opfordre alle, der har mulighed for det til at hjælpe hende med at få den skulptur hjem til Husum. Brug fa@2700-netavisen, hvis der skal kommunikeres blandt de hjælpende parter.