Kreativ nordmand har skabt galleri i en garage på Havdrupvej i Brønshøj og følges af Statens Kunstfond

Et galleri i en garage på Havdrupvej i Brønshøj, kan det nu lade sig gøre ? Det mener kunstneren Jens Ivar Kjetså i hvert fald, det kan – og meget tyder på, at hans galleri Future Suburban Contemporary for alvor er ved at få godt fat siden starten i maj 2015. Fra begyndelsen og indtil årsskiftet har han afholdt flere end tolv udstillinger i en blanding af soloudstilling eller “art battle” mellem en dansk og en international kunstner.

Torsdag den 8. februar tildelte Statens Kunstfond to priser til Future Suburban Contemporary. Den ene præmie på 25 000 kroner gik til Morten K. Jacobsen for sin udstilling:

FSC SOLO SESSION #6 – RETROSPEKTIVE 2007-2017 Morten K. Jacobsen. – Udstillingen løb fra 22.- 29. januar i år. 

Den anden pæmie på 25.000 kroner gik til selve udstillingsrummet Future Suburban Contemporary og Jens Ivar Kjetså.

Men hvem er Future Surburban Contemporary egentlig, og hvem står bag projektet ? Vi har haft en lang snak med Jens Ivar Kjetså, som her fortæller den spændende historie om sit projekt FSC.

– FSC er en kunstnerdrevet, ikke kommerciel kunstplatform/projekt og et udstillingsrum for samtidskunst. Det er mig, der driver projektet og som privat bor i huset på Havdrupvej. Jeg ser FSC som en platform og mødeplads, hvor hver udstilling er bygget op som et samarbejde, så selv om det er mig, der er «hjernen» bag stedet, så er alle, der deltager, en lille del af, hvad FSC er og bliver.

FSC er et udstillingsrum for samtidskunst, hvor hvert projekt har forskellige konceptopbygninger, pt. kører fire forskellige udstillings koncepter, (og flere kommer i løbet af 2017).

FSC BATTLES- er et ugemøde mellem en eller flere nationale og en international kunster, der skaber udstillingen sammen i Brønshøj. De bor og bruger området aktivt. 

FSC SOLO SESSIONS- er solo shows, der bliver til i løbet af en dag, og som indebærer interview og færdigudstilling samt kort fernisering.

FSC PRESENCEANCES – er en udstillingsserie, der sætter den visuelle udstilling sammen med en performativ seance.

FSC ON the CARPET- er en udstilling, der foregår på FSC’s persiske tæppe, og kun kan besøges online på FSC’s hjemmeside og på facebook.

Min ide fra starten med et galleri i min garage og midt i et villakvarter i bydelen, var ideen om at skabe en platform, hvor min kunstnerpraksis fra Tyskland kunne mødes med kunstmiljøet i København, men også at gøre det i en helt anden opsætning, nemlig i min have i Brønshøj. Det at skabe en mødeplads hvor både naboer og kunstnere fra indre by kunne opleve denne oase, hvor samtidskunsten blandes sammen med BBQ og FSC præget musik og hjemmebrygget øl. Det at skabe en total oplevelse der ikke kun er i en white cube galleri form, men med græs under fødderne og hundeluftere der svinger forbi, – en mødeplads som er så malplasseret, at den glider ret ind. 

FSC første udstilling var i maj 2015, så der er nu gået snart 2 år. 

Det er godt nok mig – Jens Ivar Kjetså, som står bagved, men jeg ser hele projektet som et stort samarbejde mellem alle de deltagende kunstnere og mig.

Og hvorfor så i Brønshøj? Ja ganske enkelt fordi det er her, jeg bor, og det var her, jeg havde en garage, som jeg ikke rigtig kunne bruge til noget, indtil jeg kom på ideen med et galleri. Men også fordi det er min måde at møde folk på under mine præmisser. Som småbarns far har det visse fordele at skabe de udstillinger, som du gerne vil se, møde de folk du gerne vil samarbejde med og lære af, og så på sin egen hjemme adresse. Jeg er også blevet en virkelig Brønshøj-fan og vil gerne skabe noget fedt, hvor jeg bor og lever. Brønshøj har så meget at byde på, som man ikke kan få inde på f.eks. Nørrebro. Derfor har bydelen også fået et samtidskunstgalleri lige i min garage !

           

De fleste af FSC projekterne er kurateret ,og alle de deltagende kunstnere bliver inviteret af FSC til at udstille i FSC galleriet.. 

Men jeg ved, at der er mange kunstnere rundt omkring på villavejene, som jeg ikke kender til, og som måske laver noget lidt ud over det almindelige.

Det var også en af grundene for at prøve at lave en udstillingsplatform, hvor ALLE er velkomne til at udstille.

Her er den første udstilling fra naboen KAJSA:

http://newlife.futuresuburbancontemporary.com/on-the-carpet-1-kajsa/

Som jeg beskriver, er dette udstillingsrum åbent for alle, eneste begrænsning er, at det ikke må være større end tæppet (125 x 195 cm) – (og selvfølgelig den anden begrænsning som jo er min tid til at kuratere, fotografere, redigere og lave selve online dokumentationen af udstillingen. Nogle ting tager måske lidt ekstra tid, inden de er færdige).

Bogstaverne FSC står for et galleri, der trækker noget ukendt efter sig, noget der endnu ikke har form, farve og lugt, men noget der sker NU og i fremtiden, noget der ønsker at udfordre og eksperimentere med nye former for sprog og forståelser af, hvad kunst kan være, og noget der lyder godt, når man siger det.

Og hvem er så Jens Ivar Kjetså ?

Jeg er en ganske almindelig mand som alle andre, men jeg føler, jeg er en energisk person, der vil meget, og ser muligheder overalt. Det at både have et aflønnet job (som jeg er meget glad for), en lille familie med et barn og det at køre et galleri, kan ind i mellem føles lidt tidkrævende, men så længe jeg føler, jeg bruger tiden på noget, jeg brænder for, så er det fint. Det hjælper jo virkelig også at få et klap på skulderen fra Statens Kunstfond med både en præmie for den sidste udstilling samt i tillæg få en præmie for selve galleriet, ja bare det at nogen ser, at det jeg laver faktisk er så godt, som jeg selv synes, det gør mig faktisk både glad og stolt. 

Født og opvokset i Norge

– Jeg er født og opvokset i Arendal, (syd) Norge, og jeg har taget min kunst uddannelse i Oslo og Bergen samt i Leipzig, Tyskland. Fra 2009 startede jeg kunstnerkollektivet Gallery FIST  sammen med tre kunstnere fra Leipzig, og har siden da samarbejdet mest indenfor denne form både i GF og nu også med FSC.

Jeg flyttede til København i midten af 2012 pga af kærligheden til en fantastisk norsk pige. Nu er vi en lille familie på tre i et lille hus i Brønshøj og med et galleri i garagen, siger Jens Ivar Kjetså, som her ses sammen med Matthew Quentin Midtskau fra udstillingen FSC SOLO SESSION#5 – SURVIVIALIS.

Ved den udstilling med den norsk-fijianske kunstner Matthew Quentin Midtskau havde Jens Ivar Kjetså fået støtte fra både Brønshøj-Husum Bydelspulje og Statens Kunstfond, og det tager nordmanden som et klap på skulderen.

– Jeg får støtte, fordi jeg er vedholdende. Jeg er ikke bare en mand, der laver noget underligt i min garage i Brønshøj. Nu er naboer og andre folk begyndt at lure på, hvad der sker derinde bag garagedøren, slutter Jens Ivar Kjetså med et skævt smil.

Kommende udstillinger med FSC:

24. Marts (i Brønshøj vandtårn) FSC ETERNAL SOUND EXPERIENCE #1- et musikalsk eksperiment 

Marian Luft (DE) Markus von Platen (DK) Tarik Hindic (NO) Frans Ibon (NO) NDRAP Development (NO/DK/DE)

1. april. i FSC galleriet i Havdrupvej 52:

PRESENCEANCE #2 – The GLITCH, Gisa Pantel (DE) og Inga Krüger (DE)

27. april  i FSC galleriet i Havdrupvej 52:

PRESENCEANCE #3 – NO REGRETS of tomorrow SORROWS 

Esben& Anna Weile Kjær (DK) Alessandro Saurí (ES) Julian-Jacob Kneer (DE) NDRAP Development (NO/DK/DE)

24. Maj  i FSC galleriet i Havdrupvej 52:

FSC BATTLE #6 – Cai-Ulrich von Platen (DK) VS Jesper Fabricius (DK) VS NDRAP Developments(NO/DK/DE) 

Man kan også gå ind på FSC facebook side for at få flere informationer om kommende arrangementer. :

https://www.facebook.com/Futuresuburbancontemporary/