Sidste stjernekig på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm i år

NatSkm_mortenstorgDSC00508

Man kan opleve eller genopleve illuminerede sporvogne og guidede rundvisninger i Universet på Sporvejsmuseet lørdag 27. september.

For sidste gang i sæsonen 2014 byder Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm på stjernekig, når museet lørdag 27. september holder ekstraordinært længe åbent – nemlig til kl. 22. Stjernerne har mange farver og er både tæt på beskueren og meget langt væk. De nære stjerner er sporvognenes farvede linjelanterner. De fjerne stjerner befinder sig – bortset fra Solen – i afstande, der regnes i lysår.

Når Sporvejsmuseet holder aftenåbent, er der besøg fra Københavns Astronomiske Forening. Amatørastronomerne medbringer deres kraftige computerstyrede kikkerter og er klar til at vise interesserede rundt i Universet og fortælle om deres spændende hobby. Er vejret ikke med på ideen, har astronomerne heldigvis en Plan B. Så rykker de indenfor i museets store udstillingsremise og kan gengive stjernehimlen på en stor skærm. Men naturlígvis er ”den ægte vare” at foretrække.

Sporvognene gemmer sig i hvert fald ikke bag skyerne. Når mørket er faldet på, genopstår nogle af de natsporvognslinier, som kunne opleves sidste gang i de københavnske gader i 1958.

I tilknytning til Sporvejsmuseets aftenarrangement kan man opleve en rejse med historisk jernbanemateriel, der ejes af Østsjællandske Jernbaneklub. Veterantoget afgår fra Køge station og kører via Roskilde til Borup, hvorfra der er videre forbindelse til og fra Sporvejsmuseet med museets veteranbusser. Køreplanen kan findes på hjemmesiden www.osjk.dk

Sporvejsmuseet ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted og har åbent lørdage og søndage kl. 10-17. Lørdag 27. september dog helt til kl. 22. I skolernes efterårsferie (uge 42) holdes åbent alle dage kl. 10-17. Sæsonen slutter søndag 19. oktober. Der kan læses mere på www.sporvejsmuseet.dk