Sporvejsmuseet i efterårsferien

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alle dage i skolernes efterårsferie er der skolekørsel med sporvogn med kyndig bistand fra en overvognstyrer. Her ombord i “Frk. Düsseldorf”, som engang kørte i Brønshøj. 

Skolernes efterårsferie slutter søndag 23. oktober, og det samme gør sæsonen 2016 på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm. Det midtsjællandske museum sætter punktum med manér for en begivenhedsrig sæson med 9 sammenhængende åbningsdage og mange aktiviteter.

Der er både traditioner og hyggelige gensyn – men også store forandringer – på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm i disse år. Forandringerne, som ikke er vanskelige at få øje på, er i første række fire nye bygninger, som er rejst inden for de seneste to år, mens endnu en bygning – museets fjerde sporvognsremise – vil blive påbegyndt i nærmeste fremtid. De mange nye kvadratmeter under tag giver plads til museets store vognsamling, men snart også de store lagre af reservedele, arkivalier og udstillingsgenstande. Både museumsvogne og meget andet kan dermed flyttes fra en række lejemål i museets nærmeste omegn. De nye bygninger har gjort museumsgaden ”Valby Langgade” ekstra lang, og der er ved at blive indrettet små butikker ud mod museumsgaden, så man fornemmer lidt af atmosfæren fra de gamle sporvognes storhedstid. En ny by ude i det grønne!

I skolernes efterårsferie kan besøgende alle dage prøve jobbet som vognstyrer med kyndig bistand fra en overvognstyrer. Der betales særskilt for skolekørslen, men så får man også et diplom som bevis på de nyerhvervede færdigheder.

Efterårsferien byder desuden på sæsonens sidste kørsel med lejede hestekræfter, der trækker den bevarede hesteomnibus fra 1897. Hesteomnibussen kører onsdag 19. oktober mellem museumsområdet og Skjoldenæsholm Herregård. Omnibussen blev pensioneret af Københavns Sporveje for 99 år siden og blev heldigvis gemt for eftertiden som museumsvogn.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted og er åbent alle dage i efterårsferien kl. 10-17. Traditionen tro genåbner Sporvejsmuseet en weekend i julemåneden – i år 10. og 11. december – for kørsel med julesporvogne og salg af friskskovede juletræer. Disse to decemberdage er museet åbent kl. 10-16. Der kan læses mere om Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm på museets hjemmeside www.sporvejsmuseet.dk