Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm åbner sæsonen på lørdag

Foreningen bag Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm – Sporvejshistorisk Selskab – fejrer i år 50-års jubilæum. Det sætter præg på årets udstilling og aktiviteter på det midtsjællandske museum, som åbner til 2015-sæsonen lørdag 25. april.

Hundredtusinder af danskere benytter hver dag kollektiv bytrafik i form af tog, metro og busser. Men for omkring 1.200 personer i alle aldre og begge køn er kollektiv bytrafik noget mere: Det er nemlig deres hobby. Denne ganske omfattende fritidsinteresse dyrkes i Sporvejshistorisk Selskab. Sporvejsmuseet er selskabets største projekt, men langt fra det eneste. Medlemmerne af Sporvejshistorisk Selskab dyrker deres fælles interesse ved regelmæssige møder i hovedstaden og i Odense, ved rejser til udenlandske byer med sporvejsdrift eller trolleybusdrift – eller på Sporvejsmuseet. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERASporvejsmuseet sætter i sin udstilling fokus på blandt meget andet sporvejspersonalets arbejdsforhold. Her en situation fra Nørrebro Remise, hvor sporvognslinje 5 hørte hjemme til den sidste dag med sporvejsdrift, 22. april 1972. Billedet indgår i Sporvejsmuseets jubilæumsudstilling. 

Sporvejsmuseets udstilling giver mulighed for at gå på opdagelse i den kollektive trafik i form af talrige billeder, filmklip samt sporvogne og busser i mange størrelser – også den ægte vare i størrelse 1:1. Hobbyen kollektiv bytrafik er ganske omfattende: Sporvogne/letbaner, busser, trolleybusser, undergrundsbaner/metro, S-baner og alt, hvad dertil hører.

I en del af udstillingen sættes der fokus på året 1965, da Sporvejshistorisk Selskab blev stiftet. Det var en verden uden internet, telefonerne havde drejeskive og sad fast i et stik i væggen, og de unge holdt fest, mens de små vinyl-singleplader snurrede med 45 omdrejninger i minuttet. Og så var den kollektive bytrafik under omstilling fra sporvejsdrift til busdrift. 50 år senere er de moderne sporvogne – ofte betegnet letbaner – på vej tilbage i de fire største danske byer. Det kan man også få mere at vide om i Sporvejshistorisk Selskabs jubilæumsudstilling.

Jubilæet markeres desuden med en stor sporvognskavalkade 20. juni med start kl. 11. Ved den lejlighed køres der blandt andet med den bevarede hestesporvogn ”Hønen”, som også er jubilar i år, eftersom hovedstadens sidste hestesporvognslinje blev pensioneret for netop 100 år siden. Heldigvis havde sporvejene sans for at bevare historisk materiel for eftertiden, så en enkelt ”høne” fik status som museumsvogn. Den blev sammen med mange andre fine køretøjer overdraget til Sporvejsmuseet i 2003, da HT museet lukkede. Sporvejsmuseet fik dermed en vognsamling, der regnes for verdens femtestørste. 

Sporvejsmuseet er i starten af sæsonen åbent lørdage, søn- og helligdage kl. 10-17. Museet er beliggende ved Jystrup omtrent midt mellem Roskilde og Ringsted. Der kan læses mere på www.sporvejsmuseet.dk og www.letbaner.dk