Brønshøj Vandtårn - Københavns nye byrum - indvies på lørdag

Det bliver en åbning i arkitekturens, historiens og håndværkets tegn, når Københavns nye byrum for kulturelle totaloplevelser bliver indviet lørdag den 2. februar med åbningsceremoni, skattejagt, taler, reception, musik og lidt senere på aftenen en Vinterjazz-koncert.

Foto: Kim Hølterman

En ny milepæl bliver føjet til Brønshøj Vandtårns lange historie, når den fredede bygning officielt bliver indviet og taget i brug som både spillested og udstillingsrum. Den imponerende arkitektur, som er et af de tidligste funktionalistiske byggerier i Danmark lavet i jernbeton, får dermed en ny funktion som kulturelt samlingssted for Brønshøj og resten af København.

– Jeg synes, det er inspirerende, når det som her lykkes at puste nyt liv i gamle rammer. Jeg glæder mig til at se, hvordan vandtårnet kommer til at virke som samlingspunkt for kulturlivet i Brønshøj, siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å).

Det var arkitekten Ib Lunding, der især er kendt for sine ikoniske sporvogne, der tegnede vandtårnet, som blev opført i 1928-30 og åbningen bliver på mange måder en hyldest til hans arkitektoniske pionerarbejde og den unikke rumklang.

Omvendt skattejagt

Dagen indledes med en historisk OMVENDT skattejagt for børn kl. 13.30. Her kan historien om Brønshøj Vandtårn opleves på egen krop, fordelt over poster og aktiviteter rundt på grunden og til slut et eksklusivt besøg i vandtårnet. Undervejs samler børnene byggematerialer til “skatten”, som er den tidskapsel, der senere bliver indviet under åbningsceremonien.

Taler og indvielse

Kl. 14.30 byder Kultur N og Brønshøj Husum Lokaludvalg velkommen med et par ord inden Ib Lundings søn læser et uddrag af sin fars oprindelige tale fra indvielsen i 1930. Til slut byder Kultur- og Fritidsborgmester Franciska Rosenkilde indenfor og klipper snoren til tårnet.

Kl. 15 begynder en indvielsesceremoni, hvor publikum går ind i vandtårnet sammen med Brønshøj Kirkes Pigekor til et værk komponeret af Lil Lacy og Cæcilie Trier specielt til lejligheden. Værket akkompagnerer en ceremoniel støbning og nedsænkning af vandtårnets nye tidskapsel, som selvfølgelig bliver støbt i beton. Den vil opsamle spor af alle de fremtidige arrangementer i vandtårnet og give dem en efterklang ind i fremtiden. Bagefter er der snacks og lidt at drikke.

Efterklang

Den massive betonkonstruktion giver en eftertrykkelig efterklang. I forbindelse med renoveringen af vandtårnet op mod åbningen er efterklangen blevet undersøgt af Yann Coppier og studerende på lydlinjen ved Statens Scenekunstskole med hjælp fra akustiker Eddy Bøgh Brixen. Resultatet var overvældende: De dybeste toner klinger tårnet i op til 40 sekunder. Det sætter naturligvis nogle krav til kunstnerne og musikerne, som man vil kunne opleve fremover inde i vandtårnet. – Det gør tårnet til en utrolig aktiv musikalsk aktør, som stiller store krav til den lyd, der skabes i tårnet, forklarer Kulturmedarbejder Rune Brink Hansen. – Derfor vil vi primært præsentere værker skabt specifikt til tårnet, og kunstnere, der kan improvisere og spille sammen med tårnet.

Vinterjazz

Det er derfor også nogle særlige musikere, der er inviteret til at give en koncert i anledning af årets Vinterjazz-festival. John Butcher og Rhodri Davies er begge kendte og respekterede på den internationale avantgardescene for utrættelige udforskninger af deres respektive instrumenter saxofonen og harpen.

De mere end 20 meter til loftet og den massive efterklang er heller ikke fremmed for især Butcher, som på albummet ”Resonant Spaces” netop har udforsket ”resonerende rum”, herunder en militær brændstoftank, et gammelt mausoleum og en grotte ved havet. Nu kommer turen til Brønshøj Vandtårn, hvis akustik samme aften bliver udforsket af danske Jaleh Negari, der har komponeret et værk specielt til Vandtårnets klang.

Billetter til Vinterjazz-koncerten koster 75 kr. og købes på pilegaarden.kk.dk. Der er gratis at deltage i de øvrige aktiviteter på dagen. Man skal dog huske varmt tøj, da vandtårnet ikke er opvarmet. Åbningen af Brønshøj Vandtårn gennemføres med støtte fra Brønshøj-Husum Lokaludvalg.

Program for dagen:

13:30 Omvendt “skattejagt” for børn

14:30 Taler og velkomst:

Rasmus Elleby, Kultur N,

Ib Lundings tale fra 1930

Kirsten Møller, Brønshøj-Husum Lokaludvalg

Franciska Rosenkilde, Kultur- og Fritidsborgmester

15:00 Åbningsceremoni og nedsænkning af tidskapsel, akkompagneret af Brønshøj Kirkes Pigekor v. Bente Kiil Toftegaard i samarbejde med Komponist Lil Lacy og Cæcilie Trier

16:00 Reception i tårnet

20:00 Særskilt Vinterjazzkoncert: John Butcher & Rhodri Davies (UK/WLS) + Jaleh Negari (DK) + Cejero Djs

 

Vandtårnets historie kort:

1928-1930: Vandtårnet opføres, som afløser for et ældre vandtårn (Arkitekt: Ib Lunding under stadsarkitekt Poul Holsøe

1930: Brønshøj Vandtårn indvies

1978: Renovering af Vandtårnets tag

1999: Vandtårnet tages ud af Københavns Vandforsyning

2000: Vandtårnet fredes

2011-2012: Vandtårnet bruges til koncerter under navnet ”Vandklang” arrangeret af Peter Rønn Musikoplevelser

2015: Københavns Kommune tilbagekøber grund og tårn

2019: Brønshøj Vandtårn åbner op for offentligheden

2020: Vandtårnet fylder 90 år