Det er sikkert kun de ældre, som husker Fyrtårnet & Bivognen ..

Fy 5           FY & BI

FILMHISTORIE: Som overskriften indikerer, er det nok en stor del af netavisens ældre læsere, der stadig med stor fryd husker det berømte danske filmpar fra gamle dage, og mærkeligt nok har ingen Tv-stationer fundet det værdigt at bringe nogle af filmene. Når netavisen i dag tager fat på en miniserie omkring parret, er det fordi Fyrtårnet, (Carl Schenstrøm), faktisk var fra lokalområdet.

Her nåede han blandt andet at markere sig ved at medvirke til indsamlingen af midler til kirkebyggeriet i Utterslev. Da kirken fyldte 50 år, skrev sognepræst Asser Skude og menighedsrådsformand Lis Lynge blandt andet:

En af pionererne til at rejse pengene lokalt fra kvarteret omkring Utterslev gadekær var Carl Schenstrøm, der var folkeeje som den lange i ”Fyrtårnet og Bivognen”. Sammen med den entusiastiske lokale præst Pastor Clausen, der senere blev landskendt som ”frimærkepræsten”, samlede man brugte frimærker ind. Og for hvert kg. indsamlede frimærker, gik der et vist beløb til kirkebyggeriet.  Nogle af sognets ældste kan stadig huske, hvordan de stemte dørklokker og samlede ind – eller hvordan de fik kolleger fra arbejdet til at samle frimærker ind til kirken osv…

En god gammel ven af Brønshøj – den tidligere journalist og filmmand Jørgen-Richard Lund har skrevet flere historier om komikerparret, og to af dem bringer vi de næste par uger. Det er artikler, som bringer os en lille smule ind i den gamle filmverden. Jørgen-Richard Lund døde 6. august 2014. Læs i næste uge den første af de to historier.

Fy 1   De var et elsket par 

Men skal man lige genopfriske, hvem Fyrtårnet & Bivognen egentlig var, så har vi hentet oplysninger forskellige steder fra.

I Gyldendals “Den store danske” står der blandt andet om komikerparret:

Fyrtårnet og Bivognen, Fy og Bi, dansk filmkomikerpar, bestående af Carl Schenstrøm (1881-1942), Fyrtårnet, og Harald Madsen (1890-1949), Bivognen. I 1919 instruerede Lau Lauritzen for selskabet Nordisk Film sin første film med Schenstrøm som den ene halvdel af et komikerpar, men først med fundet af den trinde cirkusartist Harald Madsen var parret Fyrtårnet og Bivognen skabt. Schenstrøm fremstod som en vagabond med hængeskæg og bred opstoppernæse. Han var godmodig og havde et faderligt forhold til den ofte frække Bivogn. Modsat Fyrtårnet spillede Bivognen med umaskeret ansigt.

I Wikipedia skriver man om Fyrtårnet:

Karl Georg Harald Schenstrøm var søn af blikkenslager Harald Schenstrøm. Den 29. oktober 1910 blev han gift på Frederiksberg med Ellen Marta Vilhelmine Butzkowsky (1884-1964). Carl Schenstrøm døde efter kort tids sygdom den 10. april 1942, 60 år gammel, og ligger begravet på Bispebjerg Kirkegård i København. Han havde skrevet selvbiografien Fyrtårnet fortæller, som udkom posthumt i 1943. (At Karl blev til Carl må nok have været af hensyn til den internationale karriere)..

                         

På Frederikssundsvej 26 B. kunne man tidligere se denne mindeplade for Fyrtårnet. Om den stadig er placeret et sted på adressen skal være usagt.

I den Danske Film Database skriver man om Bivognen:

Harald Martin Bergmann Madsen blev født i Silkeborg 20. november 1890 som søn af skomagermester Mads Madsen og hustru Johanna Jensen. Lige fra barnsben interesserede han sig for cirkus og fik mange gymnastiske færdigheder. Han var desuden meget musikalsk. I 1921 blev han efter en karriere i blandt andet cirkus engageret af Palladium som filmskuespiller, og derved opstod Fy & Bi. Han ophørte med filmarbejde på grund af sygdom. Harald Madsen led i perioder af forfølgelsesvanvid og tvangstanker om, at filmselskabet Palladium efterstræbte ham med deres dødstråler fra projektørerne. For at beskytte sig mod disse angreb gik han med blyplader på brystet og kulbuerør i bukselommerne. De sidste år af hans liv var præget af sygdom. Han døde 13. juli 1949 og ligger begravet på Hørsholm kirkegård.

Fy & Bi’s storhedstid var i 1920’erne, da parret var dansk films store eksportartikel og verdens første internationalt berømte filmkomikerpar.

Fy 2     FY & BI var berømte langt udenfor grænsen

De blev kaldt “Fyrtornet och Släpvagnen” i Sverige, “Telegrafstolpen og Tilhenger’n” i Norge, “Majakka ja Perävaunu” i Finland, “Doublepatte et Patachon” i Frankrig, “Watt en Halfwatt” i Nederland, “Zoro és Huru” i Ungarn, “Long & Short” i England og “Ole & Axel” i USA, hvor i øvrigt kun et fåtal af filmene blev vist. I andre lande var de bedst kendt under deres tyske navn “Pat und Patachon”.

Men som nævnt i indledningen – så bringer vi i næste uge første afsnit af to omkring parret.