Netavisen starter ugen med Danmarks næstmindste fugl - Gærdesmutten, som ses meget i området

Gærdesmutten er Danmarks næstmindste fugl, kun fuglekongen som vi tidligere har omtalt her i avisen er mindre. Til gengæld har gærdesmutten en af de største stemmer i fuglekoret.

 

     Tekst: Christian Christensen / Foto: Michael Bendt

Det er imponerende, at en fugl på bare 10 gram kan synge så højt og vedvarende, som den kan. Den synger tilmed hele året dog mest om foråret. Det er en lille kæk fugl, der med halen lige i vejret hopper fra gren til gren i jagten på føde. Hannen og hunnen er fuldstændig ens i fjerdragten, der har en varm nøddebrun farve.

Gærdesmutten er en meget almindelig fugl i Danmark og ses overalt i vores område. Her om vinteren ses den tit i haver og parker. I kolde perioder søger den ind i garager og udhuse om natten. Så hvis man en morgen ser en lille fugl forsvinde hurtigt ud af ens cykelskur, kan det meget vel være en gærdesmutte, der har overnattet. Det eneste der for alvor kan true gærdesmutten, er en lang hård frostperiode. Her går mange individer tabt, simpelthen fordi kulden kræver flere kalorier, end den kan nå at indtage i form af biller og især edderkopper.

Heldigvis kommer bestanden hurtigt op igen, idet gærdesmutter får mange unger. Den finder sin føde under barken på træer og grene. Det hjælper derfor gærdesmutten meget, hvis vi lader væltede træstammer ligge og forrådne. Har man noget brænde liggende i haven, kan det også danne hjem for de insekter, den lever af.

                                                 

En del haveejere er begyndt at praktisere naturgrund på f.eks. 20 procent af deres have for på den måde at give naturlige planter og insekter en chance. Dette er meget find trend, der i den grad kan komme vores trængte natur til undsætning.