Pejsegaarden Dans har besluttet at åbne deres eget Charity Program.

 

Hjælpeorganisationer og private velgørenhedsinstitutioner rapporterer jævnligt om den stigende fattigdom i Danmark og stillet overfor konkrete eksempler, skærer det de fleste i hjertet. Al statistik viser, at antallet af især enlige forsørgere, som ikke kan få det til at løb rundt vokser. Derfor har Pejsegaarden Dans i år besluttet at åbne deres eget Charity Program.

 

 – Vi så igennem nogle sæsoner, at forældre kom med deres børn og meldte dem til dans, fordi ungerne rigtigt gerne ville. Og så efter tre måneder og en masse rykkere måtte forældrene trist erkende, at de ikke kunne betale for, at deres børn skulle dyrke denne eller for den sags skyld andre sportsgrene, fortæller Ronnie Handskemager til netavisen. – Det satte os virkelig i et dilemma på Pejsegaarden. For på den ene side har vi en forretning, der skal løbe rundt, og på den anden side får man det virkelig dårligt over at skulle smide nogle børn ud, fordi deres forældre er for fattige til, at de kan være med, siger han.

Derfor har Ronnie nu stiftet Pejsegaarden Charity, som dels skal give børn fra udsatte familier en mulighed for at dyrke dans og indgå i fællesskaber med andre børn, dels afholder Pejsegaarden også juleaften, hvor ca. 35 sårbare familier inviteres til hygge, mad, gaver og underholdning.

 – Det er åbenlyst, at de udsatte familiers børn tit er isolerede eller i værste fald finder ind i negative fællesskaber på gaden. Dansen kan give dem ikke bare motion, men også et tilhørsforhold til grupper, der er uden for deres egne naboer. Det er noget af det, som sport og i vores tilfælde dansen kan give børn. Og derfor er det bekymrende, når grupper af forældre ikke har pengene til at lade børnene opsøge fællesskaber som vores.

               Ronnie og Nikolai Handskemager,

da de i sin tid fik overrakt netavisens bydelspris af Britt Bendixen

Ronnie og hans bedre halvdel Nikolai har lavet en bestyrelse for deres Charity program, og den består af ildsjæle, som alle er i fuld sving med at samle penge ind igennem virksomheder og fonde. Herudover laver Pejsegaarden en række arrangementer, blandt andet lotterier og danseevents, hvor overskuddet går til programmet.

– Samtidig er vi i gang med at sammensætte et ambassadørkorps, som blandt andet består af kommunale familierådgivere og konsulenter, der kan hjælpe os med at identificere og udvælge de hjem, der har brug for vores hjælp. Målet er at få 75 børn pr. sæson, og foreløbig er to begyndt på et af vores hold. Vi er i gang, og resten følger. Men alt koster, så vi har brug for, at virksomheder, fonde og privatpersoner træder til som donorer, så vi kan hjælpe børnene.

For Ronnie og Nikolai har det været noget af en øjenåbner at finde ud af, at de fattige ikke kun er bistandsklienter eller mennesker på førtidspensioner, men også veluddannede og hårdtarbejdende enlige med to eller tre børn.

– Vi taler lærere, sygeplejersker eller kontoransatte – for nu at nævne nogle – hvis hverdag formørkes af, at det økonomiske råderum er ikke-eksisterende. Mange enlige forsørgeres børn kan ikke få lov til bare en brøkdel af det, deres kammerater kan, og det er her, at vi fra vores lille hjørne af verden vil hjælpe til. Vi synes, at dans er en livsglad sport, og det børnene lærer hos os, kan de med sikkerhed bruge mange andre steder op igennem tilværelsen. Det er det, sport kan: Motion, glæde, samarbejde, disciplin og hensyntagen til hinanden, siger Ronnie Handskemager.

     Juleaften i Pejsegaarden for ressourcesvage familier

Parret fra Pejsegaarden er meget opmærksomme på, at deres Charity Program ikke misbruges. Det er derfor, de har professionelle til at finde ud af, hvem der kan opnå fri dansetid eller en invitation til juleaften.

-Selv om vi taler en del om enlige forsørgere, må vi ikke glemme, at ressourcesvage familier også kan være ramt af sygdom eller død. De sundsplejersker, pædagoger og sagsbehandlere, som kan indstille til vores Charity Program, kan nævne adskillige grunde til, at familier marginaliseres. Og så er der de anbragte børn, børn som af forskellige grunde er fjernet fra deres familier og lever på institutioner eller hos plejefamilier, dem vil vi også gerne byde til dans.

Ronnie Handskemager kan godt se, at det kan virke lidt overvældende at sætte to sideløbende initiativer i gang – både dans og julearrangement, men i hans optik gælder det bare om at komme i gang, så så mange som muligt får chancen for at deltage.

– Vores jul er sponsormæssigt næsten på plads. Børnene indsender på forhånd et julegaveønske, som vil være identisk med den gave, de får. Og udover dans, leg og god mad, vil hver deltager få et gavekort på til brug i en dagligvarebutik – også børnene. Det synes vi, giver mening, tilføjer han.

Nikolai og Ronnie Handskemager har desuden meddelt deres familie, at enten må de møde op og hjælpe til ved arrangementet i julen eller også må de holde jul uden dem, og det har alle accepteret.

Vil man være med til at donere til Pejsegaarden Charity, så  kan man gøre det nemt på mobilepay: 21940.