Rødhalsen – en folkekær fugl. Ugens Fugl i netavisen

           Tekst: Christian Christensen / Foto: Michael Bendt

Rødhalsen er en fugl, mange mennesker kender. Den er nem at kende på den flotte røde plet på bryst og maveparti. Det hænger også sammen med, at den er hos os hele året, og at den som en af de få fugle i Danmark synger hele året og altså også nu, hvor det er vinter.

                                               

 

Står du i vintermørket og venter på bussen, hører du måske et meget skarpt tik,tik,tik som er dens kald, eller også hører du dens sang som er en sørgmodig urytmisk kvidren. Da jeg for nylig var på Husumvej lige omkring midnat for at fotografere juletræet, sad der et par rødhalse og tikkede inde i det lille anlæg ved Langhuset. Det særlige ved rødhalsen er, at den opretholder sit yngle og føde territorium hele vinteren igennem, så den er klar til bygge rede når foråret endelig kommer. Det er især hunnerne, der forsvarer føde territoriet. Andre vinterfugle som f.eks. bogfinker gør det modsatte, og klumper sig sammen i større og mindre flokke. Rødhalsen er en meget almindelig fugl på foderbrættet, men den ses lige så ofte hoppe rundt på jorden under buske og stauder.

                                                               

Om sommeren og langt ind i efteråret lever rødhalsen af insekter, men om vinteren spiser den gerne plantekost som frø og bær. Rødhalsen er udbredt over hele Danmark og over det meste af Europa. Der noget helt særligt dansk ved at se rødhalsen på et snedækket fuglehus, men det syn kræver jo at vi får en hvid jul og vinter.