TV2-Lorry følger op på forureningen af mosen

Netavisen kan da godt tillade sig at være lidt stolte over, at vores artikel for nylig om spildevand i mosen er blevet fulgt op af TV2-Lorry. Også med udtalelse af formanden for Brønshøj Husum Lokaludvalgs miljøudvalg Ida Jørgensen. 

I senest 2027 skal Utterslev Mose være forvandlet fra at være stærkt forurenet til at have ”god økologisk kvalitet”. Sådan lyder planen for Københavns største ferskvandsområde, der fortsat lider efter årtiers udledning af store mængder spildevand. Men vejen dertil kan vise sig lang. Både Københavns Kommune og Gladsaxe Kommune udleder nemlig fortsat urenset spildevand i mosen med den dystre forhistorie. 

I 1968 blev Utterslev Mose i København erklæret for biologisk død.

En aktindsigt i Miljøstyrelsens opgørelser over udledt spildevand, som TV 2 Lorry er i besiddelse af, viser, at mængden af spildevand udledt i Utterslev Mose i perioden fra 2014 til 2018 blev mindsket med op til 20 gange.

Alligevel blev der i 2018 ledt over 55 millioner liter urenset spildevand i Utterslev Mose fra borgerne i Københavns Kommune og Gladsaxe Kommune.

– Det er med til at sætte dyrelivet i søen under pres, lyder det fra @Ida Jørgensen. – Det er især et overløb med betegnelsen U11, der er den store synder.

– Vi er i Brønshøj-Husum Lokaludvalg rigtig harme over, at overløbet kan få lov at finde sted, fordi det er der, Gladsaxe Kommune har mulighed for at udlede kloakvand, når der er nogle store regnskyl, siger Ida Jørgensen.