Ugens Fugl i netavisen: Sanglærken – den første forårsbebuder er kommet.

Så har den første forårsbebuder – sanglærken – meldt sin ankomst her hos os i Husum og Brønshøj. Man kan hvis man går en tur i f.eks. Utterslev mose i disse uger høre dens melodiske kald. I mosen er der mindre trafikstøj og derfor høres fuglene tydeligere end i byrummet.

     Tekst: Christian Christensen / Foto: Michael Bendt

Allerede i mine drengeår kiggede jeg meget på fugle i mosen og husker tydeligt glæden ved lyden af lærkens kald, som var et signal til, at nu var foråret endelig på vej. Sådan har jeg det stadig, og det giver en god fornemmelse for årets gang, når naturen på den måde sætter sine markører.

Det er faktisk sjældent, at sanglærken sætter sig på jorden i vores område, men den er en hyppig overflyvende trækfugl. Sanglærkerne overvintrer i Vesteuropa, men trækker mod nord straks temperaturene stiger i det tidlige forår. Dagenes længde spiller også en rolle. Skulle en ny kuldeperiode med streng frost komme senere i februar eller i begyndelsen af marts, flyver sanglærkerne retur mod Holland og Nordtyskland.

Denne adfærd ses også hos andre fugle som f.eks. viber og stære. Sanglærken er en almindelig ynglefugl i agerlandet, men bestanden er de seneste årtier gået en del tilbage. På 3 årtier er den halveret, men årsagen hertil er omdiskuteret. Håbet er, at den stigende økologiske dyrkning uden sprøjtemidler kan få bestanden op igen. Mange husker vel den fantastiske lærkesang over markerne, når man var på ferie i sommerlandet. Halfdan Rasmussen skriver i sangen, noget om helte således om lærkens sang ” Under himlen hænger lærken som et fjernt bevinget frø, for en lærke tænker hverken på at kæmpe eller dø.”