Brønshøj Kirkes organist fejrer 25 års jubilæum med koncert

Den 1. september er det 25 år siden, at Bente Kiil Toftegaard blev ansat som organist ved Brønshøj kirke. Det bliver fejret med jubilæumskoncert og reception i Sognehuset.
– Skal du spille orgel eller fodbold ? spurgte mine jyske venner, da jeg fortalte, at jeg skulle til Brønshøj for at spille. De kendte dårligt nok forskel på Brønshøj og Brøndby, ler Bente Kiil Toftegaard, når hun tænker tilbage på tiden, hvor hun tog fra Løgumkloster til København for at søge job som organist i Brønshøj.
Bente Kiil Toftegaard fik jobbet, og i løbet af de følgende 25 år er hun blev kendt og elsket som både en dygtig kirkemusiker og en særdeles inspirerende korleder. Utallige børn og unge har fået lagt grundstenen til deres videre musikalske liv hos Bente.
– Vekselvirkningen mellem at være organist og korleder gør mig glad, siger Bente Kiil Toftegaard. – Jeg plejer min introverte side, når jeg går ind i mit øvekammer og spiller orgel, og så er der i dén grad noget til min ekstroverte side, når jeg øver med børnekoret.
Unge sangere skal udfordres
Som korleder ser Bente Kiil Toftegaard en stor pædagogisk opgave i at udfordre sine unge sangere. De skal ikke bare synge den musik, de kender og som ligger i deres comfortzone. – Jeg elsker den store, klassiske musik, og jeg synes, at jeg har en forpligtelse til at åbne musikken for de unge sangere i koret. Og børn og unge kan faktisk godt lide både klassisk musik og salmer, når de bliver præsenteret for det, siger Bente Kiil Toftegaard.
At inspirere til fællessang 
For en organist går en stor del af arbejdstiden i kirken med at øve på orglet. – Det er et stort privilegium at have øvetid alene i kirkerummet, og det fine ved Brønshøj Kirke er, at orglet står på gulvet og ikke højt oppe på et pulpitur. På den måde bliver orglet en mere naturlig del af menigheden.
For Bente Kiil Toftegaard er organistens fornemste opgave at inspirere folk til at synge med på salmerne og opleve glæden ved fællessang. Her får hun hjælp af kirkens fremragende voksenkor.
– Samspillet med voksenkoret betyder utrolig meget for mig, siger Bente Kiil Toftegaard videre. – Korsangerne er mine musikalske kolleger, og de er dygtige, så jeg kan ikke bare køre den hjem på rutinen. Jeg er nødt til at blive ved at tage mig sammen, ler hun.
Bente Kiil Toftegaard giver jubilæumskoncert fredag den 1. september kl. 17.00.
Menighedsrådet inviterer til jubilæumsreception søndag den 3. september kl. 11 i Sognehuset. .