De nye huse i Tingbjerg

 

Boligpriserne i hovedstaden er eksploderet i løbet af de senere år, og vi har for længst passeret et punkt, hvor der skal mere end bare en gennemsnitlig indkomst til for at være med.

Men engang imellem dukker der projekter op, som også giver de knap så velbeslåede mulighed for at købe en bolig – og en af dem er nu ved at opstå i bydelen Tingbjerg.

Tingbjerg er defineret som et hårdt ghettoområde,. Ikke så meget på grund af kriminalitet, men fordi andelen af beboere af anden etnisk herkomst end dansk er meget høj. Og hvor man i andre ghettoområder med hård hånd reducerer indbyggertallet ved at tvangsflytte folk, så går man en anden vej i Tingbjerg.

Her skal der bygges nye ejerboliger, og det bliver til priser, der er så lave, at det for mange vil være yderst tillokkende. Om kort tid udbydes de første rækkehuse i bydelen til priser, der starter ved 2,4 millioner kroner. Efter københavnsk målestok er det nærmest uhørt billigt.

tingbjerg
Læs også
Københavnsk kvarter strøget af kedelig liste – nu jubler beboerrepræsentant

Det er ejendomsselskabet NREP, der skal opføre de mange nye boliger i Tingbjerg, og selv om det i første omgang kun er syv rækkehuse, der udbydes til salg i den københavnske bydel, så er interessen på forhånd enorm.

I hvert fald oplyser NREP, at mere end 2.000 mennesker abonnerer på nyhedsbreve om byggeriet af Tingbjerghusene, som projektet hedder.

Ikke nok med erklæring fra banken

Det er den tidligere københavnske overborgmester, Jens Kramer Mikkelsen, der er byudviklingsdirektør i NREP, og han understreger, at købsprocessen for de første købere kommer til at se lidt anderledes ud end ved traditionelle ejendomshandler.

– Vi  leder efter dels nogen familier, der bor i Tingbjerg allerede, og som alternativ for flytte ud får mulighed for at blive boende i de nye rækkehuse. Det kan også være borgere i Gladsaxe eller københavnske familier – folk, der vil have et rækkehus. Vi er midt i et af hovedstadsområdets mest rekreative områder med Vestvolden og Utterslev Mose.

– Og så har vi valgt en salgsproces, hvor vi ikke bare er gået til en mægler. Og det er ikke nok at komme med en erklæring fra banken om, at man har pengene. Vi vil godt have en motiveret ansøgning om, hvad det er, man kan bidrage med i fællesskabet, siger han.

Læs også
Trods lunken modtagelse ser boligministeren positivt på ny ghettoliste

Og han er ikke i tvivl om, at tilbuddet nok skal lokke købere til. Både nu, hvor der er tale om ekstremt billige ejerboliger – og også senere, hvor det er planen, at priserne skal op i markedsniveau.

–  Vi får et Tingbjerg, der er version 2:0 , og hvor man har beholdt de herlighedsværdier der var i starten. Der bliver et familieområde i midten af byen med grønne omgivelser, siger han.

Særlig regel om salg

De første købere af rækkehuse kommer formentlig til at gøre en god forretning. De skal betale 2,4 millioner for 85 kvadratmeter. Til gengæld skal de ikke forvente at kunne stryge hele gevinsten, hvis de sælger igen. For det indgår i aftalen, at hvis man sælger inden for det første fire år, skal halvdelen af overskuddet betales til Tingbjerg Bydelsforening.

Du kan læse mere om, hvordan man  kommer i betragtning til boligerne her.

Hans Nørgaard