Der er stadig liv i det gamle ungdomshus i Brønshøj

 

For den mere modne del af befolkningen i lokalområdet står Brønshøj-Husum Ungdomshus fortsat som noget historisk og enestående. Mange har i de unge år tilbragt herlige stunder på adressen Frederikssundsvej 159, som gennem flere år var en slags pigtrådstempel for popmusikken i København. Der er stort set ikke det kendte navn, der ikke har spillet til bal i det gamle ungdomshus. Det kan f.eks. vores egen og stadig aktive James Rasmussen tale med om.

Ungdomshuset var ganske enkelt stedet i lokalområdet. Indgangen gennem porten og de gamle lokaler ligefrem oser af historie. Netavisen lavede for mange år siden en større artikel, hvor vi besøgte huset, som det så ud på pågældende tidspunkt. Det var i forbindelse med daværende forstander Helge Pedersens farvel efter 26 år på posten i 2014.

Desværre blev Helge Pedersens otium ikke langt, eftersom han døde i 2018 bare 73 år gammel.

I dag er Brønshøj-Husum Ungdomshus blevet til en stor fritidsklub som nu hedder Porten.

Det vil vi komme nærmere ind på senere. Lige nu gengiver vi artiklen fra 2014 omkring Helge Pedersens farvel til jobbet som forstander gennem 26 år. I den står en hel del om Ungdomshusets historie.

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Helge Pedersen siger farvel efter 26 år i Brønshøj-Husum Ungdomshus

Så skal vi til det igen. Endnu er institution i bydelen siger farvel og tak til sit job efter mere end et kvart århundrede som forstander. Det er ikke længe siden, vi sagde farvel til kollegaen i Smørhullet, Jesper Puch Hansen, og nu er det så Helge Pedersens tur.

IMG_1631

Helge Pedersen ved sit skrivebord i Brønshøj-Husum Ungdomshus – snart er det slut ..

2700-netavisen besøgte den afgående forstander forleden i det domicil, som har været en stor del af hans verden i mere end 26 år. – Ja jeg kunne godt have fortsat et par år endnu, men på den anden side mener jeg, tiden er inde til at stoppe, mens legen er god. Glæden ved at gå på arbejde har ikke været den største i et stykke tid, og så kniber det automatisk med at holde motivationen. Jeg føler bestemt ikke, at jeg er brændt ud. Tværtimod. Derfor er jeg da også åben overfor andre udfordringer, bare ikke noget fast.

Mit fag er efterhånden blevet så struktureret, at der ikke er plads at improvisere og dele ud af de store erfaringer, man har samlet sig med årene. Og skolereformen har ikke gjort tingene lettere. Den har skabt problemer for hele fritidsområdet. Det de unge lærer i fritidslivet undervurderes, og det er synd. Jeg mener, det er vigtigt at tilbyde børnene den mulighed at være sammen med andre. Alle mulige skel spejler sig i hinanden – og det er en god ting.

IMG_1639

Ikke mindst de mange dejlige unger, kommer jeg til at savne, siger Helge Pedersen

Helge Pedersen kom for 26 år siden til ungdomshuset som efterfølger for navnkundige Alex Gudme. – Og dengang var huset virkelig nedslidt og forsømt, forklarer den afgående forstander. – Det gjaldt simpelthen om at få liv i huset igen, og som i fodbold, gjaldt det om at samle et godt og solidt hold. Så der skete udskiftninger, der kom nye ideer, og så eksploderede det hele. I dag er vi 30 ansatte, og i huset er 40 børn, 85 på fritidshjemmet, 150 i fritidsklubben og 80 i ungdomsklubben. Her kan man komme og være sammen med andre. Generationer har kommet i ungdomshuset – og sådan vil jeg håbe det vil fortsætte i årene fremover. Og nu skal man endelig ikke tro, at jeg er færdig med at komme her. Jeg kigger da ind engang i mellem og får en kop kaffe. Man kan da også stadig trække lidt på mig, eftersom jeg både har erfaringen og netværket. Det har jo altid været mig, der har stået for det udadvendte.

IMG_1643

Gennem 26 år har Helge Pedersen benyttet denne historiske indgang, når han skulle på job. 

Indtil videre bliver ungdomshusets souschef gennem 20 år, Jørgen Nyrup Larsen konstitueret forstander, og det er et fornuftigt valg, eftersom han har været i huset de seneste 30 år.

Selvfølgelig kommer jeg til at savne det hele, børnene, forældrene, bestyrelsen og kollegerne, men jeg er stadig helt sikker på, at jeg gør det rigtige nu. Og jeg kommer ikke til at kede mig. Jeg skal naturligvis blandt andet følge Brønshøj på Tingbjerg Ground, hvor jeg altid er ovre, når der spilles fodbold. Allerede nu glæder jeg mig til klubbens største kamp i mange år – pokalopgøret mod Vestsjælland. Det kunne da være skægt, om bydelen kunne komme i semifinalen. Og så holder jeg en stor privat fest for alle husets ansatte. Glædeligvis har alle 30 sagt ja tak – så det ser jeg meget frem til, slutter Helge Pedersen med et stort smil.

Fredag den 27. februar holdes afskedsreception for Helge Pedersen i Brønshøj-Husum Ungdomshus fra kl. 14.00. På netavisen er vi helt sikre på, at mange vil komme og sige farvel til endnu et stykke gråt guld, som stopper sit virke.

Ak ja – det skal tilføjes, at Helge Pedersen fik en storstilet afskedsreception med masser af folk, som kom for at sige farvel til legenden.

Vi fortsætter historien senere.

netavisen 24. juli 23 kl. 12.40