Dyk ned i ét af tidens største og mest opsigtsvækkende forfatterskaber.

Når han udgiver bøger, er det en mediebegivenhed. Han læses ivrigt af både kvinder og mænd. Og så er han blevet anklaget for racisme og kaldes ofte for både sexistisk og kvindefjendsk. Navnet er Michel Houellebecq, og til navnet knytter sig en række fordomme. Dem tager Husum Bibliotek fat på, når de den 31/5 åbner forfatterskabet og dykker ned i det sammen med forfatterens danske oversætter, Niels Lyngsø.

(foto: Phillipe Matsas © Flammarion)

– Hvorfor skal vi tale om Michel Houellebecq? Det skal vi, fordi han er en fascinerende og vigtig forfatter. Gennem sine karakterer leverer han slagkraftig samfunds- og civilisationskritik – både af den intellektuelle venstrefløj og den nyliberale højrefløj. Og så er han en samfundsdiagnostiker, som flere gange har forudset politiske og sociale udviklinger, f.eks. De Gule Vestes oprør i Frankrig, forklarer Husum Biblioteks bibliotekar Mathias Emil Stenrøs.

Bibliotekaren medgiver, at Houellebecq kan være provokerende i sin politiske ukorrekthed, men understreger, at man ikke bør fravælge forfatteren af den grund:

– Det er en udbredt misforståelse, at Houellebecqs mandlige hovedkarakterer ”bare” er misogyne racister. De er også komplekse romantikere, der ligesom os andre ønsker kærlighed. Det mangler de, og Houellebecqs forklaring på det er sociologisk. Hans genialitet er hans evne til at finde samfundets svagheder, eller sår som han selv skriver, og så trykke til, siger Mathias Emil Stenrøs videre og slutter:

– Dermed tvinger forfatteren os til at se samfundsforhold og personligheder i øjnene, som vi måske ikke kan lide, men som vi er nødt til at forholde os til. Fordi de findes i virkeligheden.

Hvis man vil høre mere om Michel Houellebecq, kan man besøge EnergiCenter Voldparkens Kulturcafé tirsdag den 31. maj kl. 19-20.30. Deltagelse koster 20 kr. (+ gebyr), og billetter kan købes her: https://energicentervoldparken.ticketbutler.io/da/e/litteratursalon-fransk-aften-med-houellebecq/. Billetten inkluderer også lidt godt til ganen.