Gode råd til hvordan man sikrer sit hjem i ferien

Ferietiden er over os, og for mange betyder det, at hjemmet står tomt i længere tid ad gangen. Det ved de kriminelle godt, og ferietiden er en travl periode for dem. Sikkerhedsekspert Leif Jensen har 5 tips til, hvordan man sikrer sit hjem, når man er på ferie

 

 

Ferietiden er over os, og for mange betyder det, at hjemmet står tomt i længere tid ad gangen. Det ved de kriminelle godt, og ferietiden er en travl periode for dem                                                                                    Foto: Jumpstory Jumpstory

Selvom det generelle antal af indbrud har været faldende i Danmark de sidste par år, så er sommerferieperioden stadig en meget travl periode for de kriminelle, og ifølge Det Kriminalpræventive Råd er specielt ugerne 27 til 32 dem, hvor der sker flest indbrud i danske hjem.

– Indbrudstyvene har nogle klare favoritter, blandt andet hjem, de kan se, er tomme, og hjem der ligger isoleret fra naboer og trafik. Derfor er det vigtigt at tage nødvendige forholdsregler, der kan gøre det mindre attraktivt for banditterne at bryde ind i ens hjem, siger Leif Jensen, CBO og it-sikkerhedsekspert hos ESET Nordics.

Han forklarer, at der er masser af ting, vi alle kan gøre for at gøre vores hjem lidt mere sikre  både ved hjælp af teknologi og ved at tænke os om.

– Teknologi er en god hjælp til at sikre vores hjem, men intet slår god omtanke. Så husk at fortælle naboerne om ferien og er væk, tilmeld gerne Nabohjælp, og  lad nu være med at annoncere på sociale medier, at man er på ferie. Man ved aldrig, hvem der læser med, pointerer Leif Jensen og kommer med 5 råd til, hvordan man kan gøre sit hjem mere sikkert under ferien.

Smart belysning: Opsæt smarte lyssystemer et par steder i huset. De fleste af dem kan programmeres til at tænde og slukke på forskellige tidspunkter, og det kan give indtryk af, at huset er beboet.
Samtidig kan det være en god idé at installere et par smarte lamper uden for huset, som tænder, når der er bevægelse – det kan være med til at skræmme indbrudstyve væk.

Smart overvågning: Smarte overvågningssystemer kan være med til at skræmme tyvene væk, de fleste vil helst være anonyme.

Bevægelses- og dør-/vinduessensorer: En sensor, der opdager, om noget bevæger sig i huset, kan give ro i sjælen, og sensorer på døre og vinduer, der mærker, om de åbnes, fortæller, om banditterne er på vej ind i huset.

Smid legetøj udenfor: En måde at få huset til at se aktivt ud er at smide legetøj i haven og uden for hoveddøren.

– Samtidig ved indbrudstyve godt, at børnefamilier ofte ikke har dyre ting liggende, og de koncentrerer sig derfor ofte om huse, der ikke skriger børnefamilier, siger Leif Jensen.

Luk ikke totalt af for lys: Det kan være fristende at trække gardinerne for i hele huset. Men det signalerer, at huset er tomt, og giver indbrudstyvene arbejdsro, hvis de først er kommet ind. Træk i stedet for nogle steder og fra andre steder – det giver et indtryk af, at folk er hjemme, slutter Leif Jensen.