Hvid vipstjert - den grå eminence - ses meget i vores område

Den hvide vipstjert er en elegant langhalet spurvefugl, som er ulasteligt klædt i sort, hvidt og gråt og derfor nem at kende hvis man møder den. Her i vores område kan den ses i alle vores parker og moser men også på græsplæner i mellem beboelses karréer i Husum og Bellahøj.

     Tekst: Christian Christensen / Foto: Michael Bendt

Den hvide vipstjert finder tit sin føde netop på græsplæner, hvor den ses løbe rundt og nappe de insekter der jager op foran sig. Den har en særegen trippende gang, samtidig med at halen konstant vipper (deraf navnet) for at skabe ligevægt. Når den ikke er på jagt ses den ofte siddende på tagryggen af huse. Den synes at have en forkærlighed for sten, men kan også ses siddende på i toppen af et udgået træ.

Reden placeres i hulrum på forladte bygninger eller øverst i fabrikshaller. Kommer en spurvehøg for tæt på reden angriber både han og hun på en frygtløs måde. Vipstjerter er ualmindelig gode flyvere, så selv en god jæger som spurvehøgen må give fortabt.

Den hvide vipstjert har i den grad evnet at tilpasse sig et liv helt tæt på mennesker. Der findes to vipstjertarter her i vores område, idet man også her kan møde den gule vipstjert i det sene forår og det tidlige efterår. Den gule vipstjert er langt mere afhængig af uberørt natur og ses derfor kun på træk. Som nævnt lever den hvide vipstjert af insekter, og det betyder at den kun ses hos os i sommerhalvåret mens vinteren tilbringes i Sydeuropa og Nordafrika.

Bestanden er stabil og arten er på ingen måde truet. Den gradvise overgang til økologi vil formentlig føre til flere insekter som er grundlaget for dens eksistens så fremtiden ser lys ud denne smukke fugl.

I den danske filmklassiker “Vagabonderne på Bakkegården” synger Poul Reichhardt faktisk om vipstjerten i sangen – Er du dus med himlens fugle – i omkvædet synges der:

Er du dus med himlens fugle og skovens grønne træer  –  Forstår du alle hjerter, der banker her og der   -Kan du smile til en kronhjort og fløjte til en stær   –  Så har du fundet ud af noget, som er meget værd  –  En rødkælk  –   En guldsmed  –   En bly forglemmigej  –   Et grantræ  –   En vipstjert  –   De elsker nemlig dig!

Gå ind og oplev sangen i filmen her – https://www.youtube.com/watch?v=GpSfPKbIOpk