Københavns Kommune svinger øksen over Brønshøjs flotte vandrerhjem på Bellahøj

I næsten 70 år har bydelen haft et flot vandrerhjem på Bellahøj – i dag kaldet Danhostel Copenhagen Bellahøj. Men det ser ud til, vandrerhjemmet nu kører på sidste vers, eftersom Københavns Kommune som ejer institutionen netop har truffet beslutning om at opsige lejekontrakten per 1. april næste år.

Netavisen skrev sidste år en historie om det flotte hjem, som ubetinget er det bedste af slagsen i hele København. Den bringer vi igen, fordi det for os almindelige lokale borgere virker mærkeligt, at man nu pludselig vælger at droppe hjemmet. 

Hjemmets bestyrer Mette Engelbret, som udlejer billige værelser til idrætsklubber og folkeskoler ærgrer sig over beslutningen. – Allerede på nuværende tidspunkt ligger det klart, at det kommer til at gå ud over de skoler, som regner med at skulle på lejrskole næste år. Og der er også mange, der regner med at skulle bo på vandrerhjemmet i 2023, siger hun og tilføjer – nu skal vi til at flytte omkring 4000 bookinger andre steder hen.

Der mangler egentlig ikke vandrehjem i hovedstaden, men Danhostel Bellahøj kan tilbyde en speciel gruppe noget helt særligt. – For svømmerne er det meget attraktivt, at Bellahøj Svømmestadion er så tæt på, at man hurtigt kan komme til og fra vandrerhjemmet, hvis man skal spise eller sove i de meget korte pauser, der er mellem deres træningspas,

Hos Hovedstadens Svømmeklub tror klubdirektør Lars Sørensen, at det kommer til at få negativ betydning for vilkårene for svømning i hovedstaden.

– Det kommer til at betyde, at vi får sværere ved at tiltrække de store svømmestævner, nationale mesterskaber og internationale stævner som Danish Open, som vi har haft i mange år, siger klubdirektør Lars Sørensen, Hovedstadens Svømmeklub. Danish Open åbnes afvikles netop i starten af april, hvor flere internationale svømmere møder op.

Danhostel Copenhagen Bellahøj ligger i smukke omgivelser med udsigt over Degnemosen.

Hos Københavns Kommune mener beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Jens-Kristian Lütken (V)  derimod ikke, det bliver et problem at tiltrække svømmestævner til byen i fremtiden.

– Vi tænker, at der er andre muligheder i byen end lige præcis Danhostel ved Bellahøj. Det kan godt være, de ikke er lige så tæt på svømmehallen, men der findes rigtig mange billige overnatningsmuligheder i København, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Jens-Kristian Lütken (V) til TV 2 Lorry. Vi ønsker at bruge lokalerne til nogle andre formål, og for os er det vigtigt, at vi udnytter eksisterende lokaler og bygninger fremfor at skulle bygge nye.

Ja og så blæse være med, at man fjerner et aktiv i Brønshøj, som har fungeret i næsten 70 år.

 

Men her er den artikel vi skrev sidste år, mens alt så lyst og positivt for det gamle vandrerhjem.

 

Vandrerhjemmet på Bellahøj ser lyst på fremtiden

Vort lokale Danhostel Bellahøj – eller som vi måske bedre kender som Bellahøj Vandrerhjem på Herbergsvejen – har også været ramt under Coronakrisen.

 

Men en kreativ ide fra hus forbi gjorde, at vandrerhjemmet i en periode over fire måneder kunne have 12 hjemløse boende. – For naturligvis sagde vi ja, da vi fik forespørgslen, fortæller stedets boss Mette Engelbret til netavisen. – Vi havde alligevel tomme værelser stående, så de hjemløse der ikke havde tag over hovedet fik hver et værelse for sig selv, og der boede de så fra 4. januar og fire måneder frem. De fik alle morgenmadsbokse med lidt ekstra til frokost hver dag. Det var en succes – de skulle lige ind i rytmen, og så gik det fint.

 

Bellahøj Vandrerhjem ham mange fine faciliteter at byde på – og alene beliggenheden er super, siger Mette Engelbret.

Har det været et svagt forår for vandrerhjemmet, er der dobbelt så meget at se til her i efteråret. Det er blandt andet mange lejrskoler, som benytter stedet. – Og så har flere lokale familier holdt konfirmation hos os, fortsætter Mette Engelbret, – ligesom familier i nærheden bruger os til overnatning for deres gæster, hvis der ikke lige er plads derhjemme.

Mette Engelbret overtog vandrerhjemmet i oktober sidste år. Hun betænkte sig ikke længe, da muligheden pludselig meldte sig, og så slog hun til. – Jeg havde været køkkenleder i huset i fem år, så jeg kendte jo alle funktioner. Efter en hård opstart med lidt streng økonomi, så er der ved at komme fod på det hele. Så jeg fortryder ikke, at jeg påtog mig tjansen. Heldigvis har jeg et super personale, så det hele fungerer.

 

Den 10. december til og med 10. januar holder vi lukket, slutter Mette Engelbret.