Kun i netavisen: Brønshøjs første politibetjent for 105 år siden

”Om natten er Brønshøj praktisk talt blottet for politi. Sker der anholdelser må betjenten indlogere den anholdte i sit hjem, hvis han ikke kan få fat i en vogn til at køre ham ind”.

Af Finn Olsen

Sådan lød nødråbet i 1916, da kravet om mere politi rejste sig i Brønshøj. Postvæsen, skole og brandvæsen var fulgt med den hastige befolkningsudvikling i den tidligere landsby, men Brønshøj havde stadig kun en enkelt politibetjent, som skulle stå til rådighed 24 timer i døgnet. ”Lad os få en politivagt”, lød kravet.

Politiassistent bekræfter

Chefen for det politidistriktet, som Brønshøj var en del af, politiassistent Mellerup, kunne bekræfte, at kravet var fuldt berettiget. ”Der er to store kro-etablissementer derude, og de har oftest baller om søndagen, som ikke sjældent trækker urostiftere til”, udtalte han til Berlingske Tidende den 10. november 1916, og tilføjede: ”Nej, der er ikke andet for, end at der etableres en politivagt i Brønshøj”.

                                           

 

Indbyggertal fordoblet om søndagen

Da Brønshøj i 1901 blev indlemmet i Københavns Kommune havde landsbyen et enkelt landpostbud. Det var siden blevet til en postmester, 2 ekspedienter og 6 bude. Skolens lærerstab var blevet udvidet fra 3 til 41, og der var kommet en stor brandstation til området. Brønshøj havde på det tidspunkt nået et indbyggertal på 3.500, men om søndagen, når gæsterne fra København og omkringliggende steder søgte til Brønshøj, blev befolkningstallet næsten fordoblet. Alligevel var bydelen kun tilgodeset med en enkelt betjent.

Vellidt betjent

Indtil 1938 var ordenspolitiet kommunalt, og da Brønshøj i 1901 blev indlemmet i Københavns kommune, fik Brønshøj samtidig sin første politibetjent. Det var den 38 årige inspektionsbetjent J. F. Hansen, der med kone og 4 børn i alderen 1 – 8 år flyttede fra Nørrebro til Brønshøj.

                                           

 

  1. F. Hansen var født i Rudkøbing. Han var oprindelig handelskommis, men kom til politiet i 1886. Han omtales som pligtopfyldende, og dagbladet København fremhævede ved hans 25 års jubilæum, at han blandt beboerne i Brønshøj havde vundet sig overmåde mange venner. Ved nødråbet om mere politi i 1916 boede J. F. Hansen på Håbets Alle 12, og det har været her, at arresterede uromagere fra København har måttet indlogeres hos familien natten over, indtil de kunne transporteres ind til byen den følgende dag. J. F. Hansen boede på samme adresse ved sin død i 1938.

 

Problemet var ikke nyt

Allerede i 1905 var der klager over for lidt politi i København og de nye indlemmede distrikter. Det fik politidirektøren til at ansøge kommunen om en større udvidelse af ordenspolitiet. Udvidelsen skulle også sikre at betjentene fik mulighed for to månedlige fridøgn. Kommunen halverede imidlertid politidirektørens ønske, og det betød bl.a., at ansættelse af en betjent med bopæl i Husum ikke kunne realiseres.

netavisen 20. september 21