Mikrotonale tubaer i vandtårnet

Onsdag d. 20. april Kl. 20 er kan man få sig en ekstraordinær musikoplevelse i Brønshøj Vandtårn, når spillestedet ALICE byder verdens første mikrotonale tubaorkester indenfor i det spektakulære søjlerum med 40 sekunders efterklang.

Foto: André Løyning

 

Til koncerten i vandtårnet kan publikum lade sig opsluge i rumklangen mellem de kolossale betonsøjler, som Microtub fylder og udforsker med rungende harmonier. Supporten leveres af Blue Lake med hjemmebygget 48-strenget zither, klarinet og akustisk guitar.

Microtub består af Robin Hayward, Peder Simonsen og Martin Taxt. Trioen blev dannet i 2010 som verdens første mikrotonale tubaorkester. Instrumenterne har Hayward selv udviklet og de er stemt, så de kan spille intervaller mindre end i gængse vestlige skalaer.

Harmonierne lyder derfor på én gang velkendte og fremmede, når trioen gennem minimalistiske, næsten drone-agtige kompositioner undersøger mulighederne i de mikrotonale tubaer med langstrakte toner. Der venter publikum en meditativ oplevelse.

 

faktaboks 

Mikrotonal musik:

Musik der bevidst komponeres med toneintervaller, som er mindre end et halvtonetrin. I princippet rummer næsten al tonebaseret musik mikrotonale elementer for så vidt som instrumenter sjældent er helt eksakt stemte og fordi både glissando og vibrato resulterer i mikrotonale intervaller. Men den mikrotonale musik søger specifikt de spændinger og effekter, der opstår med mikrotonaliteten, komponerer så at sige direkte med dem. Man finder mikrotoner i de fleste kulturers traditionelle musik. Kilde: