Når en bydel på det nærmeste sygner hen

For yngre tilflyttere har Husums handelsliv sikkert nogenlunde set ud, som det gør i dag. Men for den lidt ældre del af befolkningen, som har boet i bydelen i mange år, er der gode minder fra en festlig tid med flere sprudlende butikker. Der var kort sagt gang i den. Ikke mindst på og omkring Husum Torv. Det var detailbutikker af enhver slags, som prægede bybilledet, og alle var indstillet på at skabe et driftigt og kundevenligt handelsliv. Det kniber det med i dag, hvor flere butikker står tomme eller har skiftet ejere, som ikke har samme indstilling til tingene.

Et typisk billede af en storhedstid. Skotsman Jensen havde pludselig engageret en skotsk garde til at marchere og spille foran butikken. Det var bare et af mange sjove indslag.

På torvet lå udover Skotsman Jensen,  Husum Apotek, (den ligger der stadigvæk), modebutikken Graceland, Ikkala Chokolade, Danske Bank, Selandia Radio, 324 Tøjeksperten, Irma og Roger Hansen Guldsmed. Det var kærnen på torvet. Senere kom der så en bodega, hvor guldsmeden lå, og som har haft flere navne, (et af dem var Destilleriet), og længere henne hvor Husum Dyreklinik ligger i dag, lå så vidt vi husker en radiobutik, (kunne være Milow Radio). Men det er ikke et postulat, for det er godt nok meget længe siden.

Et festligt firkløver foran Selandia Radio. Skuespiller Ib Mossin kom og deltog i løjerne. Til højre for ham står Irma Olsen og Vagn Møllbach 324.

Når vi nævner de eksempler – så vil de fleste nok kunne forstå, hvorfor Husum Torv var et livligt og spændende sted. Og kig så på hvad der ligger i dag. En tom butik, et tandlægecenter, en grønthandler, to tomme butikker ( tidligere Fakta og Danmission), en tom bodega, og så ellers Husum Dyreklinik, som har bredt sig ganske gevaldigt.

                       

En af de mest driftige personer på Husum Torv var Selandias bestyrer Benny Waldhauer. Altid med en pibe i munden. Her ved en rigtig torvedag, hvor torvet vrimlede med glade mennesker.

Farvel til juletræet

                 

          Et dejligt syn – det legendariske juletræ på Husum Torv ved aftentid for mange år siden. Bemærk      pølsevognen. Det var tider !

Det er også her, vi skal lede efter årsagen til, at Husum Torv ikke har haft et juletræ i flere år. Det blev flyttet ned til hjørnet af Frederikssundsvej og Husumvej overfor Føtex, (og det er nu også slut). Simpelthen fordi man ikke har kunne skaffe penge nok til bydelens juletræ i år. Man skulle ellers tro, Føtex overfor ville være en pæn bidragyder. Men nej – de var ikke engang med sidste år !

De øvrige butikker i nærheden har heller ikke kunne løfte julearrangementet, og den stakkels juletræskomite har forgæves efterlyst lokale folk, som ville tage over.

“Det bli’r aldrig som det var i gamle dage” var engang et hit med Peter Belli – det passer jo meget godt med den beskrevne situation.

Det er desværre den vej, udviklingen går. Trist. Meget trist !