Ny udstilling i Brønshøj Vandtårn retter blikket mod moderne ruiner og deres potentialer.

Grækenland har historisk set stået som en kulturel og økonomisk stormagt, men i nyere tid har landet været ramt af krige, naturkatastrofer, og senest store gælds­problemer. I det åbne landskab afsløres kriserne blandt andet af tomme bygninger og nyopførte konstruktioner, hvor arbejdet stoppede brat og efterlod et spor af tomme strukturer i landskabet omgivet af azurblåt hav. De står tilbage som en nutidig reference til ruinerne fra Oldtidens Grækenland – og er ligesom dem et billede på rigdom, storhed og fald.

Udstillingen ”Moderne Ruiner – på Peloponnes” viser resultatet af foto- og tegningsstudier foretaget på den græske halvø Peloponnes. Gennem studierne undersøges bygningerne, der er blevet forladt eller opgivet af ejerne inden færdiggørelse. De undersøges for deres potentiale for en ny fremtid med en ny funktion.

Udstillingen giver ikke konkrete svar, men stiller et vigtigt spørgsmål: Er ressourcerne blot gået tabt, eller er der reelle muligheder i at genoptage projekterne med nye ideer og et nyt perspektiv for den fremtidige brug? I den sammenhæng leverer et udtjent vandtårn, der i dag bliver brugt til kulturelle formål måske en eksemplarisk ramme. Udstillingen tager gennem et lokalt græsk afsæt fat på en global problematik om vores eksisterende bygningsmasse, klimaet og vores planets fremtid. En problematik der er lige så aktuel i Grækenland som i Danmark og i resten af verden.

Studierne er udført i efteråret 2019 af Michael Stabell og Peter Sim Sand, og udstillingen er støttet af Statens Kunstfond og Dreyers Fond.

Fernisering

I udstillingsperioden indtil 5. juni er der fri entré

Om udstillerne

Michael Stabell (f. 1970) er industriel designer MDD og Masterstuderende ved Det Kongelige Akademi.
Peter Sim Sand (f. 1981) er arkitekt MAA og indehaver af Simsand Architects.