Politiaktion ved Efterslægten - men knapt så dramatisk

IMG_8296

Blå blink og 30 hjelm- og visirklædte politifolk forstyrrede i tirsdags den idylliske ro på de små veje omkring HF-Centret Efterslægten. To grupper af fodboldfans fra FC København og Brøndby IF havde forsamlet sig på Utterslev Torv, og den slags går sjældent stille af. Snart fløj brosten gennem luften, og politiet tog sig hårdt og konsekvent af flere af ballademagerne.

Heldigvis var det bare en øvelse !

– Det var superfedt! fortæller David fra Efterslægtens Politipakke. – Betjentene tog slet ingen hensyn, vi blev bare kylet ned, hvis vi strittede imod. Theodor, også fra Politipakken, supplerer: – På et tidspunkt, da jeg kom løbende, mistede jeg min ene sko, fordi jeg blev ramt af en knippel, og det var også en fed overraskelse, da jeg blev smidt i gulvet af en kvindelig betjent.

Meget realistisk

David og Theodor er begge netop startet på Politipakken på Efterslægten. Politipakken består af fem HF-fag (dansk, engelsk, samfundsfag, idræt og psykologi), som sammen med kursisternes øvrige baggrund og uddannelse kan kvalificere dem til at søge optagelse på Politiskolen. Men ud over de fem fag giver Efterslægten så også kursisterne mulighed for at få et indblik i ”rigtigt politiarbejde”, som David siger: – For os, der gerne vil være politi, var det fedt at se, hvordan politiet arbejder, og selv om det var en øvelse, var det meget realistisk. Der skulle faktisk hele fire betjente til at lægge en af de andre kursister ned, så de kunne sætte ham i ”futtog”. Selv om jeg ikke tror, de ligefrem ville brække armen på nogen, var det tydeligt at betjentene tog øvelsen meget seriøst.

Da de to fangrupper bevægede sig ned ad Efterslægtsvej, rungede de to fodboldklubbers slagsange op mod Efterslægtens røde mursten, og ikke så få aggressioner mod politiet blev luftet, efterhånden som kursisterne levede sig ind i rollerne som aggressive fans. Men så snart øvelsen blev afblæst, og de to grupper tog deres blå eller sorte veste af, bredte der sig store smil og blev udvekslet håndtryk og ”high fives” blandt både BIF’ere, FCK’ere og politifolk.

IMG_8295

På vej til Politiskolen

Også efter ”aktionen” talte kursisterne på Efterslægten meget om den voldsomme konfrontation med ordensmagten, og mange udtrykte stor glæde over at have været med i øvelsen. – Det er også sådan noget, der gør, at vi får det rigtig godt sammen på Politipakken, siger David afslutningsvis. – Når man har haft sådan nogle fælles oplevelser, er det også nemmere og sjovere at arbejde sammen i skolen, og vi lærer hinanden endnu bedre at kende. Og hvis man har det godt sammen, tror jeg også, at man lærer både bedre og mere!

Theodor og David er to af de ca. 60 kursister, som i dette skoleår har sat sig på skolebænken for at forbedre deres chancer for at blive optaget på Politiskolen. De ved, at optagelsesprøven er et nåleøje. Ved seneste optagelsesprøve ansøgte 850, og 95 blev optaget. Så kursisterne er også klar over, at der skal arbejdes for sagen.

– Og det gør de, fortæller uddannelseschef Ole Vadmand, som er koordinator på Politipakken. – Det er selvfølgelig et af årets højdepunkter for kursisterne, når de kan deltage i den her slags arrangementer, men langt det meste af tiden er der jo brug for hårdt, seriøst og disciplineret arbejde med de fem HF-fag, og vi lægger ikke skjul på over for kursisterne, at Politiskolen kun optager ”de bedste af de bedste”. Men selv om ikke alle vores kursister ender med at komme til optagelsesprøven, er der også mange, som i løbet af deres år på Politipakken her får ”blod på tanden” og tager endnu et år med HF på Efterslægten. Og så står de pludselig med en hel HF-eksamen. Så står verden lige pludselig åben, og døren til rigtig mange uddannelser går op. Vi oplever også mange, der starter med at være på vej til Politiskolen, men ender et helt andet sted – det være sig jura- eller pædagogstudiet, forskellige professionshøjskoler, idræt eller psykologi på Københavns Universitet- eller noget helt sjette, slutter Ole Vadmand.

HF-Centret Efterslægten starter en ny politipakke næste år i august.