Ugens fugl i netavisen: Husskaden - bedre end sit rygte !

Husskaden er en af de mest markante fugle i 2700 området. Ikke alene er den let genkendelig, men den gør heller intet for at skjule sig eller på anden måde holde lav profil, som mange andre fugle gør.

     Tekst og foto: Christian Christensen 

Typisk ses husskaden i støjende småflokke siddende i toppen af buske og træer men også på tagryggen af huse. Denne adfærd fik plads i Steen Steensen Blichers digt -Det er hvidt herude- med ordene ”kragen spanker om med skaden højt på rygningen af laden”.

Den har i udtalt grad tilpasset livet i byerne, og faktisk er Københavnsområdet det sted i Danmark, der har den tætteste bestand af husskader. Her er tale om en udpræget standfugl, og den bliver dermed hos os alle i årets 12 måneder. En så markant fugl har selvfølgelig et omdømme hos os mennesker, og her har husskaden ikke været heldig. Den er kendt for at være tyvagtig og være en æggerøver i forhold til de langt mere populære mejser og solsorte. Dette er delvist rigtigt, men naturen har ordnet det sådan, at der er en fin balance i mellem jægere og bytte. Med hensyn til det tyvagtige så går det på, at husskader stjæler blanke genstande som mønter og bestik. Det med det tyvagtige ry har også fundet vej til populærmusikken, hvor gode Bjørn Tidmands dansktophit – Den unge gartners morgensang- indeholder ordene ” Mine bønner hjælper ikke, de er også alt for små, og i går tog skaden alle mine blommer”. Sagen er jo, at husskaden bliver hos hele året, og det betyder, at der ikke er føde nok til alle de unger, den har fået på vingerne når vinteren sætter ind. Man regner med at ca. 70 % af ungerne dør af sult i løbet af første vinter.

På den måde starter hvert forår med samme udgangspunkt. Når det så er sagt, så gør det da ondt at se en ny blåmejseunge blive nappet på dens første dag uden for reden, men sådan er naturen nogen gange hård og ubarmhjertig. Grundlæggende er kragefugle meget nysgerrige og intelligente fugle, der evner at bruge redskaber, og de er også legesyge og meget sociale. Derfor ses de oftere end andre fugle med genstande i næbet, der ikke er føde.

Nu her hvor det vinter og træerne står nøgne, kan man se de mange skadereder i vores parker og villahaver. Reden er meget stor og består af grene, der omhyggeligt er vævet ind i hinanden.

Som noget særligt har reden også tag på, så æg og unger ligger bedre beskyttet mod fjender. Går man en tur i vores område og kigger lidt op i træerne, vil man hurtigt opdage, hvor mange reder der er lige uden for, hvor man bor.