Ugens fugl: Nattergalen – den der lever skjult lever godt.

Nattergalen er en af de mest sagnomspundne fugle i den danske fauna. Den forbindes ofte med romantik og er skrevet ind i den danske folkesjæl af H.C Andersen med eventyret af samme navn.

     Tekst: Christian Christensen / Foto: Michael Bendt

I eventyret er den med til at redde kejserens liv. Han har hørt om den ad omveje og bebrejder hoffet, at de ikke har fortalt ham om den med ordene: “Her skal jo være en højst mærkværdig fugl, som kaldes nattergal!” sagde kejseren, “man siger, at den er det allerbedste i mit store rige! Hvorfor har man aldrig sagt mig noget om den!”

Det sjove er, at dens ydre på ingen måde giver anledning til beundring, – faktisk er den ganske anonym i diskrete gråbrunlige farver. Nattergalens berømmelse skal findes i dens smukke sang. Ikke nok med at den synger smukt, så er sangen så kraftig, at man på stille aftener kan høre den over en kilometer væk. Godt klaret af en fugl der kun måler 16 cm og vejer 30 gram. Den viser sig sjældent fremme, men lever derimod skjult dybt inde i buskadser i fugtige moser og krat og synes at leve efter devisen – den der lever skjult lever godt. Denne levevis holder den skjult fra rovfugle, der ikke kan nå ind til den i den tætte bevoksning. Ud over dette tilbagelægger den en flyvetur på ca. 6000 km til og fra Afrika hvert forår og efterår. Sagen er nemlig, at den overvintrer i området omkring ækvator syd for Sahara.

Nattergalen er en af de sidste fugle, der ankommer til Danmark om foråret. De første kommer omkring 10 maj sammen med mursejleren og gøgen, der ligeledes kommer helt fra Afrika. Der er adskillige nattergalepar i Utterslev mose, og man kan frem til Sankthans høre dens vidunderlige sang i de tidlige morgentimer i krattet tæt på cykelstierne langs Pilesvinget. Gå ind på dette link og hør hvordan dens fantastiske sang lyder. Har man hørt den én gang glemmer man den aldrig igen. https://www.youtube.com/watch?v=3F8hXbQJF1c