Vinterjazz i vandtårnet lørdag eftermiddag

Inden længe indfinder den danske guitarduo Yngel og den engelske komponist og percussionist Greta Eacott sig i Brønshøj Varndtårn. Lørdag den16. februar kl. 15.00 opfører de to værker lavet specielt til vandtårnets efterklang.

Yngel er en guitarduo bestående af de to musikere Taus Bregnhøj-Olesen og Emil Palme, som sammen udforsker guitarens klanglige anvendelse. Med præparationer, udvidede teknikker og alternative spillemetoder udfordrer Yngel den gængse opfattelse af guitaren. De bruger simple værktøjer som sten og metalobjekter til at udforske og sammenflette forskellige tilgange til guitaren og dens lyd. Yngel henter lige meget inspiration fra free jazz og punk som fra klassisk musik og folklore.

Til koncerten i vandtårnet opfører de værket ”Alun” for to elguitarer, som Yngel har komponeret specifikt til Brønshøj Vandtårns unikke klangrum. Værket tager udgangspunkt i Yngels undersøgelse af ”alun skifer” fra Bornholm. Skiferstenen kan fremkalde ekstremt højfrekvente overtoner, når den stryges mod guitarstrengene. Overtonerne udvider guitarens tonale spektrum således at der opstår harmonier, der ligger på grænsen af, hvad øret kan opfatte.

Yngel bruger vandtårnets naturlige klang og den måde, rummet reflekterer lyd på, til at skabe en oplevelse, hvor værket omslutter lytteren, skifter figur og størrelse og manipulerer med fornemmelsen af tid og perspektiv.

Yngel har siden 2015 udgivet to album og turneret flere gange i Asien, særligt Indonesien, hvor de har samarbejdet med lokale artister fra den eksperimenterende musikscene. Deres lyd er farvet af de teknikker, de selv har udviklet og deres nye måder at spille guitar på.

Greta Eacott – Pleasure In Edges

Komponisten og perkussionisten Greta Eacott udforsker i sit marimbaværk ”Pleasure In Edges”, hvordan selve rummet kan anvendes som musikalsk materiale og resource. Hendes musik er præget af hendes personlige eksperimenterende tilgang til rytme, koreografi og rumvirkning.

Billetter til 60 kr. købes på pilegaarden.kk.dk eller Billetto.

2700-netavisen 11. feb. 19